Als je zin hebt om dit weekend (of al eerder) iets lekkers te bakken, dan heb ik vandaag hét recept voor je: appelkruimeltaart met havermout en banketbakkersroom! Dat is een hele mond vol, maar ingewikkeld is het zeker niet. Appeltaart vindt volgens mij bijna iedereen heerlijk, maar het is wel een beetje standaard. Deze taart is dan een welkome afwisseling. De bodem bestaat uit appeltaartdeeg, maar dan met havervlokken erdoor. Dit zorgt voor een lekker knapperige bodem. Als je het deeg gemaakt heb, ziet het er misschien nog niet zo heel appetijtelijk uit met al die havervlokken erin. Maar vertrouw me, het smaakt verrukkelijk na het bakken!
Bovenop de bodem komt een laagje banketbakkersroom. Ik ben dol op room en vind het heerlijk in combinatie met de friszoete appeltjes. Wat mij betreft mag in elke appeltaart wel een laagje banketbakkersroom! De room is op de foto niet zo duidelijk zichtbaar, maar je proeft het goed. De taart maak je tenslotte af met een laagje kruimels. Hier gebruik je hetzelfde deeg voor als voor de bodem, wel zo makkelijk.
Deze taart kun je gemakkelijk voor een grote groep maken, omdat het een plaattaart is. Ik gebruikte een bakblik, maar een ovenschaal of bakplaat met hoge opstaande randen kan ook. Met de basishoeveelheid van dit recept haal je ongeveer 20 stukjes uit de taart. Je kunt de hoeveelheid gerust halveren, neem dan een kleinere bakvorm.
Goed, genoeg over bakvormen. Waar het om draait is dat deze appelkruimeltaart met havermout en banketbakkersroom gewoon superlekker is. Probeer maar, je bent het ongetwijfeld met me eens!
Ingrediënten voor
portie (20 stukjes)- 300 gram zelfrijzend bakmeel
- 150 gram havervlokken
- 225 gram suiker
- 250 gram boter (gesmolten)
- 1,5 kg appels
- 4 tl kaneel
- 1 citroen
- voor de banketbakkersroom
- 500 ml melk (soja- of amandelmelk kan ook prima)
- 4 eidooiers
- 75 gram suiker
- 40 gram bloem
- extra nodig
- bakblik van ongeveer 20x30 cm (uitgaande van de standaardhoeveelheid van het recept)
Wat ga je doen
Begin met het maken van de banketbakkersroom. Breng hiervoor de melk aan de kook in een pannetje. Klop ondertussen in een kom met een garde de eieren en de suiker goed door elkaar. Klop er vervolgens ook de bloem door. Als de melk kookt, voeg je een klein beetje melk bij het eimengsel. Klop met de garde stevig tot de melk is opgenomen, let op dat je geen klontjes meer hebt. Voeg dan de rest van de melk toe en klop tot een geheel. Doe alles terug in de pan en laat op redelijk laag vuur indikken tot een stevige vla, terwijl je steeds roert. Haal de banketbakkersroom uit het pannetje en doe in een brede kom om af te koelen.
Meng het zelfrijzend bakmeel met de havervlokken, suiker, gesmolten boter en een snuf zout. Kneed met je handen tot alles goed gemengd is. Leg dan eventjes in de koelkast zodat het deeg wat steviger wordt, zodat je het straks makkelijker kunt verwerken.
Verwarm de oven voor op 180°C.
Schil de appels en verwijder de klokhuizen. Snijd de appels in kleine blokjes, meng met het citroensap tegen verkleuring. Doe de kaneel erbij en meng goed.
Vet het bakblik in met boter of olie. Verdeel ongeveer 2/3 van het deeg gelijkmatig over de bodem en druk dit met je handen goed aan. Strijk hier de banketbakkersroom in een dunne laag over uit. Verdeel de appeltjes erover. Verkruimel het resterende deeg tussen je handen en strooi over de taart.
Bak de taart ongeveer 60-75 minuten in de oven tot de bovenkant mooi goudbruin is. Laat de appelkruimeltaart afkoelen en bewaar hem vervolgens in de koelkast.
Kan je het zelfrijzend bakmeel ook vervangen voor havermeel voor een glutenvrije appeltaart?
Hoi Evelien, ik heb het recept niet getest met havermeel en ik heb ook niet zo veel ervaring met glutenvrij bakken. Meestal geldt dat je bloemsoorten kunt vervangen in de verhouding 1:1, wel kan de smaak/structuur ietsje anders uitpakken. Ik denk dat het een kwestie van proberen is. Als je havermeel gebruikt, voeg dan wel in ieder geval 1 tl (glutenvrij) bakpoeder toe. Groetjes Elianne