Na de heerlijke Bengaalse vis die ik laatst al deelde, kan een lekker groente bijgerecht natuurlijk niet achterblijven. Naast vis is ook groente erg populair in Bangladesh. Je vindt er allerlei exotische groenten waar we hier nog nooit van gehoord hebben, zoals waterkalebas, aronskelk en groene weegbree. Met de ruime verkrijgbaarheid van allerlei kruiden en buitenlandse groenten kunnen we steeds beter andere eetculturen ontdekken, maar voor sommige specifieke smaken moet je toch nog echt een eindje reizen. Ach, een goede reden om nog eens op pad te gaan toch? 🙂
Het recept dat ik vandaag deel wordt gemaakt met aubergine, een groente die zowel in Bangladesh als in Nederland voorkomt, al is de soort net iets anders. De aubergines worden geserveerd in een kruidige, lichtzure saus met yoghurt. Een heerlijke combinatie. Dit gerecht bewijst maar weer eens dat je met groente echt fantastische dingen kunt maken. Zo is het echt niet moeilijk om aan je minimale 250 gram groenten per dag te komen! Deze aubergines in yoghurtsaus zijn ook nog eens makkelijk te maken en vormen een perfect bijgerecht voor bij mijn dorade op Bengaalse wijze. Ze zijn trouwens ook heerlijk bij elke andere Indiase curry, zoals de kip madras, vindaloo of kikkererwtencurry. Ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden!Â
Ingrediënten voor 2 personen
- 2 aubergines
- 1 kleine ui
- 2 teentjes knoflook
- stukje gember van 3 cm
- 1 tl kurkuma
- 2 tl komijn
- 0,5 tl chilipoeder
- 200 ml volle yoghurt
- 1 el tamarinde of het sap van 1/2 citroen
- evt. 1 tl suiker (naar smaak)
Extra nodig
- grillpan (koekenpan kan ook)
Wat ga je doen
Snijd de aubergines in plakken van maximaal 1 cm dik. Verhit een beetje olie in de grillpan en gril de aubergines aan beide kanten tot ze mooie bruine streepjes van het grillen hebben en van binnen goed gaar zijn. Als je geen grillpan hebt, kun je ze ook in een koekenpan bakken.
Snipper ondertussen de ui zo fijn mogelijk (gebruik eventueel een keukenmachine). Hak de knoflook fijn. Schil de gember en snijd fijn.
Verhit een beetje olie in een pan en bak hierin de ui, knoflook en gember tot de ui bruin is. Voeg dan de yoghurt, tamarinde of citroensap, kurkuma, komijn en chilipoeder toe. Breng verder op smaak met peper en zout. Proef, als je het te zuur vindt, kun je nog een beetje suiker toevoegen.
Voeg de gegrilde aubergines aan de saus toe en warm nog 2 minuten door. Serveer de aubergines in yoghurtsaus als bijgerecht bij een Bengaalse of Indiase maaltijd.