Bananencake

Caribisch - Taart, cake, koek - bereidingstijd: 30 min. + 40 min. oventijd + afkoelen

Het valt me op dat de banaan de laatste tijd enorm in opmars is als ingrediënt voor allerlei baksels. Veel mensen proberen gezonder te leven en recepten worden daarom gezoet met banaan ipv suiker. Ikzelf ben daar wisselend enthousiast over, soms krijg je zompige mislukkingen (als ik dan gezond wil, neem ik liever wat vers fruit), maar een zeer geslaagde uitvinding vind ik het bananenbrood. Een ‘gezond’ bananenbrood maak je zonder boter en suiker. Qua smaak zit het een beetje tussen cake en brood in. Op internet vind je hier echt duizenden recepten van, dus ik ga daar niet nog eentje aan toevoegen. Vandaag iets anders, ook met rijpe bananen. Een heerlijke bananencake waarmee je indruk maakt op een (verjaardags)feestje. Ik maakte dit voor Renko’s verjaardag en de taart viel zeer goed in de smaak bij het bezoek.

Het recept voor deze bananencake komt uit het kookboek ‘recepten uit de Cariben’ van Shivi Ramoutar. Een vrolijk en exotisch kookboek waar ik onlangs al een review over deelde. Vandaag het beloofde recept voor deze zalige bananencake. Eigenlijk vind ik het woord cake een beetje tekort doen, wie bepaalt eigenlijk wanneer iets een cake of een taart is? Ik vind dit een taart 😉 Het originele recept heb ik op een aantal punten wat aangepast. Zo bevatte het echt enorm veel suiker, meer dan 1 kg(!!) suiker zou er in deze taart moeten, terwijl ook de banaan al een zoetmaker is. Dat vond ik echt teveel van het goede en ik heb de hoeveelheid ruim gehalveerd. De zoetheid van de taart is zo precies goed. Ook maakte ik een 2x zo grote taart, omdat ik aardig wat visite verwachtte. Wil je een kleinere taart maken, kijk dan even onderaan bij de tips. Geniet van deze zalige bananencake!

Ingrediënten voor  Bananencake (14-16 personen)

Wat ga je doen

Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed de springvorm(en) met bakpapier en vet de randen in met boter of olie.

Meng de bloem met het bakpoeder, baksoda, kaneel, piment, gember en een snufje zout.

Prak de bananen fijn met een vork. Klop in een grote kom de boter (kamertemperatuur!) en de basterdsuiker met een mixer luchtig. Voeg een voor een de eieren toe terwijl je blijft mixen. Voeg dan ook de geprakte banaan, karnemelk en vanille extract toe. Spatel hier het bloemmengsel beetje bij beetje doorheen. Hak de pecannoten grof en roer ook door het beslag.

Verdeel het cakebeslag over 2 springvormen en strijk glad. Als je (net als ik) maar 1 springvorm van 26 cm hebt, dan kun je ook in 2 ladingen bakken. Doe dan de helft van het beslag in de springvorm en bak later de andere helft in dezelfde springvorm. Bak de cakes 30-40 minuten in de oven, tot een cocktailprikker er schoon uitkomt. Laat de cakes in de vorm een beetje afkoelen en stort ze dan voorzichtig op een rooster. Laat helemaal afkoelen.

Terwijl de cakes in de oven staan, maak je de frosting. Rooster de kokos in een koekenpannetje tot het lichtbruin verkleurt. Haal dan gelijk van het vuur. Klop met de mixer de poedersuiker en de boter (kamertemperatuur) luchtig. Klop de roomkaas erdoor tot je een dikke, gladde crème hebt. Klop niet te lang, want dan wordt de crème juist weer dunner. Spatel de kokosrasp erdoor. Zet 30 minuten in de koelkast om op te stijven.

Snijd eventueel een stukje van de bovenkant van de cakes af als ze erg bol geworden zijn. Zo krijg je straks een rechte en strakke taart. Smeer beide cakes aan de bovenkant royaal in met de frosting en stapel de cakes op elkaar. Decoreer de bovenkant van de taart met pecannoten.

Bewaar de bananencake maximaal 3 dagen in de koelkast (goed afsluiten). Laat de cake voor het serveren eerst even op kamertemperatuur komen.

Tips

  • Liever een kleinere taart? Je kunt de hoeveelheden halveren en dan een springvorm met een diameter van 20 cm gebruiken. De taart is dan genoeg voor 7-8 personen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tip