Dit recept staat al een jaar in de ‘concept-lijst’ van mijn blog. Is het dan niet lekker, zul je je nu misschien afvragen. Integendeel, deze basbousa cake smaakt fantastisch en is ook echt even anders dan anders. De reden dat het recept zolang in de wachtrij heeft gestaan, is omdat het uit een kookboek komt waarvan ik eerst nog een review wilde plaatsen. Dat is er erg bij ingeschoten en het kookboek in kwestie, ‘Een druppel rozenwater’ is inmiddels al 2 jaar oud. Daarom heb ik nu maar besloten om de aparte review niet te plaatsen en nu toch eindelijk dit lekkere recept met jullie te delen! Het kookboek Een druppel rozenwater is gemaakt door Nadia Zerouali en Merijn Tol, misschien ken je dit duo wel van 24 Kitchen, hun andere kookboeken of hun eigen productenlijn ‘Nadia en Merijn’s SOUQ’. De dames zijn echte experts waar het gaat om de Arabische keuken en ook dit kookboek zit bomvol met fantastische zoete gerechten uit het Midden-Oosten. Iedereen is waarschijnlijk wel bekend met baklava, maar er is nog zoveel meer lekkers te ontdekken in het Midden Oosten. In dit boek nemen Nadia en Merijn je mee op reis en delen ze heerlijke recepten voor zoete ontbijtjes, koekjes, puddingen, taarten, cakes, snoepgoed, toetjes en drankjes met je. Denk bijvoorbeeld aan churros, maqroud, kunefe, m’hencha en couscous seffa. Geen idee wat dit allemaal is, maar wel nieuwsgierig? Dan is dit kookboek perfect voor jou! Voor een aantal ingrediënten zul je zeker naar een Turkse supermarkt moeten, veelvuldig gebruikte ingrediënten zijn bijv. oranjebloesemwater, tahina, druivenmelasse, mahlep en semolina.
Goed, door naar het recept waar het vandaag allemaal om draait! Deze basbousa cake met sesamolie en kokos is een eigen interpretatie van Nadia en Merijn op de bekende basbousa cake, een rulle cake die in het hele Midden Oosten gegeten wordt. Bijzonder aan deze versie is de toevoeging van sesamolie, dit geeft een bijzondere en hele lekkere smaak aan de cake. Natuurlijk kun je de cake ook gewoon met zonnebloemolie maken, dan wordt de cake wat neutraler van smaak. De kokosflakes voegen hieraan nog een lekkere kokossmaak toe (of course), maar zorgen er ook voor dat deze cake er gelijk een stuk feestelijker uit ziet. Het is een makkelijk recept, dat je binnen 20 minuten bereid kunt hebben, de oven doet vervolgens de rest voor je! Ik ben niet zo’n enorme bakkoningin, maar bakrecepten die niet te moeilijk zijn en wél goed smaken, passen precies in mijn straatje. Ik ben benieuwd wat jullie van deze versie van de basbousa cake vinden!
Ingrediënten voor
cake (12 pers. per cake)- 2 eieren
- 125 ml sesamolie
- 150 ml yoghurt
- 150 gram lichtbruine basterdsuiker
- 150 gram semolina (+ extra om te bestrooien)
- 100 gram kokosflakes
- 100 gram bloem
- 0,5 zakje bakpoeder
- 1 el baksoda
- extra nodig
- Springvorm met een diameter van 26 cm
- mixer
Wat ga je doen
Verwarm de oven voor op 160ºC. Vet de springvorm in met boter en bestrooi met een beetje semolina (of bloem).
Rooster de kokosflakes in een droge koekenpan tot ze licht verkleurd zijn zijn.
Klop met een mixer in een kom de eieren, sesamolie, yoghurt, suiker en een snufje zout tot een dik en romig mengsel. Klop met een garde de helft van de kokosflakes en de semolina erdoor. Voeg dan beetje bij beetje de bloem, bakpoeder en baksoda toe.
Verdeel het beslag over de springvorm. Bestrooi met de rest van de kokosflakes.
Bak de basbousa in de oven in ca. 45 minuten gaar. Test of een satéprikker er droog uitkomt, dan is de cake gaar. Je kunt er eventueel nog wat honing overheen schenken (ik vond dat niet nodig). Laat hem daarna in de vorm afkoelen.
Tips
- je kunt de cake ook met zonnebloemolie ipv sesamolie maken, als je niet van de smaak van sesamolie houdt.
Wat ziet het er lekker uit!! En zo mooi ook! Ga ik zeker proberen. x
Thanks! Ik ben benieuwd of hij in de smaak valt 😀