Biefstuk associeer ik echt met ‘restauranteten’ en met Kerst. Ik maak het zelf ook heus wel eens klaar, maar het is niet iets wat ik wekelijks op tafel zet. Daarvoor vind ik een goede (biologische) biefstuk toch te duur. Maar met Kerst ga ik het liefst helemaal los. Dit jaar ga ik (onder andere) hertencarpaccio, risotto met zeewolf en gevulde fazant klaarmaken. Maar ook de biefstuk met granaatappelsaus die ik vandaag met jullie deel, misstaat zeker niet op de kersttafel. Het is dat ik hem al voor onze trouwdag klaarmaakte, en ik doe niet graag 2x hetzelfde.
Voor een geslaagde biefstuk zijn een aantal dingen van belang. Neem allereerst vlees van goede kwaliteit. Ik vind de gewone biefstukjes van de supermarkt nogal eens tegenvallen en niets zo zonde als een taaie biefstuk. Dus koop iets lekkers bij slager, het is per slot van rekening ook Kerst. Je kunt zowel voor rund als hert gaan, hert is wat steviger van smaak. Ik vind hert zelf iets feestelijker voor de feestdagen, maar dat is aan jou. Het (enige) nadeel van biefstuk is dat je ze last minute moet bakken. Kook je voor een grote groep (meer dan 6 mensen), dan raad ik je dit gerecht niet aan. Doe jezelf dan een plezier en maak iets wat helemaal van tevoren bereid kan worden, zoals deze boeuf bourguignon. 12 biefstukken tegelijk uitserveren is namelijk gegarandeerd stress in de keuken (en ik neem aan dat je dat wilt vermijden). Ga je echter voor een intiem etentje met zn tweeën of vieren, dan kun je voor deze prachtige biefstuk kiezen. Zo’n aantal is prima te overzien in de koekenpan. Eigenlijk is er niets moeilijks aan, een beetje boter of olie verhitten, biefstukje aan beide zijden bakken en even laten rusten onder aluminiumfolie. Een kind kan de was doen.
En dan nog iets over de saus. Deze granaatappelsaus maakt wat mij betreft het gerecht. Het is een variatie op de klassieke rode wijn saus, waar ik een beetje granaatappelmelasse aan toevoeg. Zo krijgt de saus een lichtzure smaak, terwijl de saus tegelijk ook vol en romig is. Heerlijk in combinatie met de biefstuk. Granaatappelmelasse vind je zelden in de supermarkt, maar een Turkse of Marokkaanse supermarkt heeft het vrijwel altijd. De sterkte (concentratie) van de granaatappelmelasse kan per merk verschillen, je kunt later altijd nog wat extra toevoegen als je de smaak niet genoeg naar voren vindt komen. De saus kun je helemaal van tevoren bereiden (voeg alleen de roomboter nog niet toe) en dus blijft het last minute werk beperkt tot het bakken van de biefstukjes en het opwarmen van de saus. Dat moet lukken toch?
INGREDIËNTEN voor 4 personen
- 4 biefstukjes (van rund of hert)
- 1 sjalot
- teentje knoflook
- 200 ml rode wijn
- 2 el granaatappelmelasse
- 100 ml runderbouillon of fond
- laurierblad
- evt. paar takjes verse tijm
- 2 tl suiker (of naar smaak)
- 50 gram roomboter
Wat ga je doen
Snipper de ui en hak de knoflook fijn.
Verhit een beetje olie in een (steel)pannetje en fruit hierin de ui en knoflook even aan.
Voeg dan de rode wijn, granaatappelmelasse, bouillon, laurier, tijm en suiker toe. Laat op laag vuur met het deksel schuin op de pan zachtjes pruttelen voor ongeveer 30 minuten, tot de saus een beetje is ingekookt.
Haal de saus door een vergiet en giet in een schoon pannetje. Laat op laag vuur zachtjes pruttelen.
Verhit een beetje roomboter in een koekenpan. Bak hierin de biefstukken, ongeveer 2 minuten per kant voor rose gebakken en 3 minuten per kant voor iets meer doorgebakken.
Snijd ondertussen de roomboter in blokjes en klop door de saus. Zo krijg je een mooie gebonden saus. Zorg ervoor dat de saus daarna niet meer aan de kook komt, want dan gaat deze schiften.
Serveer de biefstuk met granaatappelsaus. Lekker met aardappelpureegratin en deze traybake met pompoen, champignons en spruitjes.
Meer kerstinspiratie? Kijk hier voor alle recepten!
Tips
- De saus kun je prima een dag eerder maken. Nadat je de saus gezeefd hebt, bewaar je hem in de koelkast. Vlak voor het serveren warm je de saus op en voeg je de roomboter toe.