Blauwe bessentaart (mustikkapiirakka)

Scandinavisch - Taart, cake, koek - bereidingstijd: 20 minuten + 30 min. oventijd

De hele maand september staat De Wereld op je Bord in het teken van de Scandinavische keuken! Ik trapte de maand af met de beroemde Zweedse gehaktballetjes die je ook bij IKEA vindt. Vandaag deel ik een wat minder bekend recept, namelijk Finse blauwe bessentaart: mustikkapiirakka. Onterecht minder bekend, want deze taart is echt waanzinnig lekker. De taart was binnen no time op, en dat kwam niet doordat we veel bezoek hadden… 😉

Groot voordeel van deze taart vind ik dat hij echt heel makkelijk te maken is. Het deeg heb je in 5 minuten gemaakt. De bodem zet je 10 minuten in de oven om voor te bakken (dan blijft de bodem lekker knapperig ondanks het vochtige fruit dat er later inkomt). Ondertussen klop je crème fraiche op en vervolgens is het een kwestie van de crème fraiche en blauwe bessen over de bodem verdelen en de taart verder afbakken. That’s it! Echt waar, een kind kan de was doen. Toch mag het resultaat er zeker zijn, de combinatie van de zoete bessen met de kruidige kardemom en frisse crème fraiche is namelijk perfect. Vooral de kardemom geeft een rijke smaak aan de taart, laat deze dus zeker niet weg.

Ingrediënten voor  taart (10-12 stukjes)

Wat ga je doen

Verwarm de oven voor op 200°C. Bekleed de bakvorm met bakpapier of vet goed in.

Klop de boter en suiker met de mixer luchtig. Voeg het ei toe en mix nog 1 minuut. Meng het zelfrijzend bakmeel, de kaneel, kardemom en een snufje zout door het beslag, tot alles helemaal is opgenomen en je geen klontjes meer hebt. Verdeel het beslag over de bakvorm, bekleed ook de randen tot ongeveer 2 cm hoog. Prik met een vork gaatjes in de bodem. Bak de taartbodem ongeveer 10 minuten in de oven (eventueel kun je een blindbakvulling gebruiken, ik deed dit niet. De bodem komt dan een beetje omhoog zetten, maar dit komt later vanzelf weer goed).

Klop de crème fraiche met de suiker, het ei en de vanille-essence los. Klop niet te lang, dan wordt het mengsel namelijk juist te dun.

Verdeel ongeveer de helft van de blauwe bessen over de taart.Verdeel het crème fraiche mengsel over de taart. Maak af met de resterende blauwe bessen.

Bak de taart 30 minuten in de oven tot de randen bruin zijn en de vulling mooi gestold is (een beetje ‘wiebelig’ is prima, dit verdwijnt vanzelf als de taart afkoelt). Laat de taart afkoelen voor je hem serveert.

De blauwe bessentaart is in de koelkast enkele dagen houdbaar.

 

 

5 reacties op “Blauwe bessentaart (mustikkapiirakka)

  1. Angela

    Ik heb al heel veel van jouw recepten gemaakt,allemaal met succes.Ook deze was een groot succes!Dag twee was is het nog lekkerder.
    Ik blijf je volgen….

    1. Hoi Angela, wat superleuk om te horen! Blij dat mn recepten zo in de smaak vallen 🙂 deze taart is hier ook echt favoriet. Groetjes, Elianne

  2. Nienke

    Wat een heerlijke taart! Goed voor het Scandinavische vakantiegevoel als je in Nederland moet blijven vanwege de corona. Had op het deeg een laagje chocolade gedaan voordat ik de bessen erop deed. Ook lekker!
    Vraagje over het deeg: dat was bij mij heel slap. Moest er extra zelfrijzend bakmeel bij doen. Moet het deeg een bal worden zoals bij bijv. appeltaart?

  3. Wilma

    Echt zo’n heerlijke taart! Een tijdje geleden bewaard. En nu al 4x? gebakken. Niet moeilijk maar juist snel gemaakt. De laatste keer alles door de helft omdat ik nog maar een klein bekertje crème fraîche had en er wel blauwe bessen stonden te wachten. Net zo lekker! Geweldig recept. Dankjewel!

  4. Wilverly

    Vanaf de 1e keer bakken een groot succes. Ook doe ik er af en toe peren bij , in lengte en in vieren gesneden , met amandelessence. Verder volg ik het recept. Echt het proberen waard…
    Vrienden vragen of ik de taart voor hun verjaardag wil bakken. Dat doe ik niet want ik ben 82, dus dat doen ze zelf maar.
    Vr.groet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tip