Vandaag heb ik weer een zelfgemaakte versie van een KNORR wereldgerecht voor jullie. Superleuk dat jullie het eerste recept, de Griekse kofta, zo enthousiast hebben ontvangen. Net zoals de vorige keer, plaatst Marjolein van de blog Echte Gerechten tegelijk ook een recept voor een wereldgerecht, zij kookte een fantastische zelfgemaakte risotto. Bij mij is deze keer de bobotie aan de beurt! Een gerecht wat ik zelf altijd heel lekker vond (toen ik nog pakjes at ;)). Ik heb wat research gedaan en ontdekte dat bobotie een Zuid-Afrikaanse gehaktschotel is met (gedroogd) fruit, melk en eieren. De creme fraiche laten we dus achterwege, daarmee is het gerecht gelijk wat beter voor de lijn :). In het originele recept worden meestal geen groenten gebruikt, deze worden dan apart geserveerd. Je kunt zelf kiezen wat je doet: de sperzieboontjes koken en daarna aan de ovenschotel toevoegen (dat deed ik), of de sperzieboontjes koken en apart serveren. Ik ben heel benieuwd wat jullie van deze homemade bobotie vinden. Wij vonden hem in ieder geval heerlijk!
Ingrediënten voor
personen- 350 gram gehakt
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 50 gram rozijnen
- 2 tl kerriepoeder
- 2 tl kurkuma
- 1 tl kaneel
- 1 appel
- 1 el abrikozenjam
- 2 eieren
- 125 ml melk
- 1 sneetje witbrood
- 500 gram sperziebonen
Wat ga je doen
Verwarm de oven voor op 180ºC.
Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Snijd de korstjes van het sneetje brood en leg het brood in de melk om te weken.
Verwijder de puntjes van de sperziebonen en snijd ze 1x doormidden. Kook de sperziebonen in ruim water in een paar minuten beetgaar, ze mogen nog wel een bite hebben. Als je de sperziebonen apart wilt serveren, kook je ze pas als de bobotie in de oven staat.
Verhit een beetje olie in een wok of hapjespan en fruit de ui en knoflook hierin aan. Voeg het gehakt toe en bak mee tot het rondom bruin is. Snijd ondertussen de appel in blokjes.
Voeg de kerrie, kurkuma en kaneel aan het gehakt toe, samen met de rozijnen, abrikozenjam en appel. Knijp het sneetje brood uit (bewaar de melk) en voeg het brood aan het gehakt toe. Breng het mengsel verder op smaak met peper en zout. Laat op laag vuur ongeveer 5 minuten bakken. Voeg op het einde eventueel de sperziebonen toe (alleen als je ze aan de ovenschotel wilt toevoegen).
Vet een ovenschaal in en giet hier het gehaktmengsel in. Klop de eieren los met de melk en giet dit over de schotel.
Bak de bobotie ca. 30 minuten in de oven, tot het ei gestold is. Serveer met rijst.
Pingback: Griekse gyros - De Wereld op je Bord