In veel currygerechten speelt vis of vlees een belangrijke rol. Prima wat mij betreft, maar ik wil ook graag minimaal de helft van de dagen vegetarisch eten. Daarom heb ik vandaag een heerlijk vegetarisch en vegan currygerecht voor jullie. Een curry met gedroogd fruit en noten! Een feestelijke curry die rijk is van smaak door de verschillende noten en vruchten. Dat is weer eens wat anders dacht ik zo. De curry is afkomstig uit Mumbai aan de westkust van India. Het idee voor deze curry vond ik in mijn favoriete curryboekje ’50 curries uit India’, maar dat was een nogal ingewikkeld recept met meer dan 25 ingrediënten. Daarom heb ik het recept omgebouwd naar mijn eigen smaak en voorkeuren. Ik gebruik in dit recept abrikozen en rozijnen, maar je zou ook aan gedroogde pruimen, cranberries of dadels kunnen denken. Qua noten kun je ook variëren, gebruik bijvoorbeeld eens walnoten, hazelnoten of pecannoten. Deze curry is vrij mild van smaak en daarom ook geschikt om met kinderen te eten. Kortom, snel de keuken in om deze curry met gedroogd fruit te maken!
Ingrediënten voor 2 personen
- 80 gram gedroogde abrikozen
- 50 gram gele rozijnen
- 40 gram amandelen
- 35 gram pistachenoten
- 50 gram cashewnoten
- 150 ml (soja)yoghurt
- 1 laurierblad
- 2 kardemompeulen
- 2 kruidnagels
- 2 uien
- 2 teentjes knoflook
- 1 tl gemalen koriander
- 0,5 tl chilipoeder
- 1 tl kaneel
- 1 tomaat
Extra nodig:
- keukenmachine
Wat ga je doen
Week de abrikozen tot gebruik in een kommetje heet water.
Snipper de ui en hak de knoflook fijn.
Verhit een beetje olie in een braadpan. Bak de uien hierin tot ze goed bruin zijn, dit kan wel 5-10 minuten duren. Voeg dan de knoflook, kruidnagels, kardemom, koriander, chilipoeder, kaneel en tomaat toe. Bak ca. 2 minuten. Laat een beetje afkoelen.
Maal de helft van de cashewnoten in de keukenmachine fijn. Voeg daarna het uien-specerijenmengsel uit de pan toe meng het geheel tot een currypasta.
Verhit opnieuw een beetje olie in de braadpan en bak hierin de currypasta ca. 2 minuten. Voeg dan de yoghurt, het laurierblad en 200 ml water toe. Laat op laag vuur zachtjes pruttelen terwijl je verder gaat met de noten.
Bak de noten, abrikozen en rozijnen in een koekenpannetje met een beetje olie tot ze beginnen te verkleuren. Voeg de noten en vruchten dan aan de currysaus toe en laat ca. 10-15 minuten zachtjes pruttelen.
Proef of de curry goed op smaak is en voeg eventueel nog wat peper of zout toe. De curry is klaar als de noten redelijk zacht zijn geworden en de saus een beetje is ingedikt. Saus te dun? Laat op hoog vuur wat inkoken. Saus te dik of te weinig saus? Voeg nog wat water toe.
Serveer de curry met rijst. Ik maakte gele rijst, dit kun je makkelijk maken door 0,5 tl kurkuma aan het water van de rijst toe te voegen tijdens het koken. Het geeft geen speciale smaak, maar wel een leuk effect.
Ha Elianne, wij hebben hem vanavond op, lekker! Ben nu ook wel benieuwd naar het originele gerecht 😉
Nog tips voor bijpassende groenten?
Dag Elianne,
Wat een heerlijke curry! Ik had er nog een pepertje bij gedaan voor een pittig accentje.
En een wortelsalade. Heerlijk!
Hoe gaat het met je? Ik mis je weekmenu, was voor mij altijd een bron van inspiratie bij mijn menuplanning…. maar ook nu gebruik ik je recepten nog heel veel! Bedankt daarvoor. En ik wens je veel beterschap , hoop dat je over een tijdje de draad weer op kunt pakken.
Met een vriendelijke groet,
Berber