Regelmatig struin ik het internet af op zoek naar culinaire pareltjes, recepten uit andere culturen die echt de moeite waard zijn om te leren kennen. Zo stuitte ik op het gerecht ‘quwarmah al dajaj‘, een curry uit Koeweit. Kijk, dat vind ik dan weer leuk, want heb jij ooit eerder een gerecht uit Koeweit gegeten? Ik in elk geval niet. Typerend voor deze curry is het gebruik van gedroogde limoenen, ook wel limu omani genoemd. Het is een veelgebruikt ingrediënt in Iran, Irak en op het Arabisch schiereiland. Je kunt het toevoegen aan soepen, sauzen en stoofpotten. Het is in Nederland helaas niet echt een ‘supermarkt-proof’ ingrediënt. Mijn gedroogde limoenen bracht broerlief mee van een vakantie in Iran. Maar ook hier kun je gedroogde limoenen vinden in een Midden-Oosterse supermarkt. Je kunt het desnoods vervangen door 2 tl gedroogde limoenpoeder, of gebruik anders sap en rasp van 1 verse limoen. Verder zijn de ingrediënten eigenlijk simpel en bekend, want zelfs baharat is tegenwoordig in de supermarkt te vinden (Euroma Jonnie Boer). Dat vind ik nou zo leuk, dat de ingrediënten uit andere wereldkeukens steeds beter verkrijgbaar worden! Geniet van deze bijzondere curry, ik ben heel benieuwd wat jullie ervan vinden.
Ingredienten voor 4 personen
- 400 gram kipdijfilet
- 2 uien
- 2 teentjes knoflook
- stukje gember van 3 cm
- 1,5 tl baharat
- 1 tl kurkuma
- 1 kaneelstokje
- 1 blik gepelde tomaten
- 2 gedroogde limoenen (dit vind je bij in een Midden-Oosterse supermarkt)
Wat ga je doen
Snijd de kipdijfilet in blokjes. Meng de kip met de baharat en kurkuma. Wrijf goed in en zorg dat de kruiden goed verdeeld zijn over de kip.
Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Snijd de gember in hele kleine stukjes.
Verhit een beetje olie in een braadpan en fruit hierin de uien aan tot ze zacht worden. Voeg dan de kip, knoflook en gember toe. Bak de kip rondom bruin, de binnenkant hoeft nog niet gaar te zijn.
Voeg de gepelde tomaten, kaneelstokje en gedroogde limoenen aan de kip toe. Vul het blikje van de tomaten tot 1/3 met water en voeg ook dit toe. Breng de curry verder op smaak met peper en zout.
Laat ongeveer 20 minuten pruttelen. Eventueel kun je halverwege de limoenen doormidden snijden, zodat ze nog meer smaak afgeven.
Serveer met rijst en een groente bijgerecht, bijvoorbeeld deze fattoush salade
Bron: ik heb deze curry uit Koeweit gebaseerd op onder andere dit recept van food.com
Pingback: 10x curry recepten - De Wereld op je Bord
Met deze curry hebben we enorm indruk gemaakt op vrienden die kwamen eten! Vooral die gedroogde limoenen geven een unieke smaak aan het gerecht. Heel erg lekker.
Leuk om te horen! Die gedroogde limoenen zijn inderdaad de smaakmaker van het gerecht, dat maakt het van een alledaags gerecht tot een bijzondere curry 🙂
Vandaag gemaakt met zwarte gedroogde limoenen. En zelf een baharat mix gemaakt : 1 tl. cayennepeper, 1 tl. gember, 5 tl. kaneel, 2 tl. kardemom, 6 tl. ketoembar, 5 tl. komijn, 4 tl. kruidnagel, 3 tl. nootmuskaat, 3 tl. paprikapoeder-gerookt, 12 tl. paprikapoeder-zoet, 10 tl. zwarte peper/ Alles in poedervorm en van deze mix 1,5 tl. voor het recept. Alles op met 2 man. Lekker!!
Super, leuk om te horen! Baharat kun je inderdaad ook zelf maken, dat is vaak nog lekkerder dan uit de winkel. Dankjewel voor het delen van jouw versie!