Ik ga nog even verder met het delen van lekkere Scandinavische recepten in deze themamaand over de ‘Nordic cuisine’. Bij een Scandinavische themamaand horen natuurlijk recepten met vis thuis. Met het bereiden van vis weten ze in Scandinavië wel raad: warmgerookt, koudgerookt, gepekeld of gewoon ‘naturel’. In dit recept voor Deense fiske frikadeller blijft de vis gewoon naturel, maar je voegt er wel allerlei heerlijke smaakmakers aan toe. Daar bak je vervolgens viskoekjes van. Het is een mild en toegankelijk gerecht, dat ook heel geschikt is om met kinderen te eten. Zijn je kinderen niet zo dol op vis (of juist wel), dan zou ik het zeker eens met deze viskoekjes proberen. Helemaal leuk natuurlijk als ze mogen helpen met het maken van de viskoekjes!
Bij deze viskoekjes maak je een remouladesaus met kerrie. Dit is een sausje op basis van yoghurt en mayonaise, op smaak gebracht met onder andere rode ui, augurk, kappertjes en kerriepoeder. Deze smaken gaan perfect samen met de vis. Laat je me weten of de fiske frikadeller in de smaak zijn gevallen? Vind ik leuk!
Ingrediënten voor
personen- 250 gram kabeljauw
- 1 kleine ui
- 1 eidooier (gebruik voor grotere hoeveelheden 1 heel ei per 4 personen )
- 40 gram broodkruim (of panko)
- 1/2 tl bakpoeder
- 50 ml melk
- paar takjes verse peterselie
- 1 tl kappertjes
- 1/2 citroen (alleen de rasp )
- voor de remouladesaus
- 40 ml mayonaise
- 40 ml yoghurt (neem een dikke yoghurt)
- 1 el verse peterselie (bieslook kan ook)
- 1 el fijngehakte rode ui
- 1 el fijngehakte augurk
- 1 el citroensap
- 1 tl kerriepoeder
- 1 tl kappertjes
- opt. mosterd naar smaak
- extra nodig
- keukenmachine
Wat ga je doen
We beginnen met het maken van de remouladesaus. Hak hiervoor de peterselie fijn. Meng alle ingrediënten voor de saus door elkaar en breng verder op smaak met een klein beetje zout en peper. Voeg evt. wat mosterd toe als je een pittigere/scherpere saus wilt. Zet in de koelkast tot je gaat eten.
Hak de peterselie en de ui fijn. Dep de vis droog. Doe alle ingrediënten voor de viskoekjes en wat (witte) peper en zout in de keukenmachine en mix tot alles goed gemengd is. Je wilt een plakkerig mengsel, maar het moet niet te nat zijn. Is dat het geval, voeg dan nog wat broodkruim/panko toe.
Vorm met je handen viskoekjes van het mengsel.
Verhit een ruime scheut olie in een koekenpan. Bak hierin de viskoekjes op middelhoog vuur tot ze gaar zijn en aan beide kanten mooi goudbruin (houdt ongeveer 4 minuten per kant aan). De viskoekjes kunnen in het begin wat aan de pan plakken, dit wordt vanzelf beter als ze verder garen.
Serveer de fiske frikadeller met de remouladesaus. Lekker in combinatie met aardappels en een groente naar keuze.
Moet de kabeljauw ook worden fijngehakt ?