Zoals jullie misschien wel gezien hebben op mijn social media accounts, was ik de tweede helft van september op vakantie naar Spanje, naar het noordoosten van Catalonië om precies te zijn (omgeving Girona). Een prachtige plek. In dit artikel vertel ik je over alle leuke foodhotspots die wij daar zijn tegengekomen. De minder succesvolle laat ik achterwege. Bij alle genoemde plekken hebben wij dus een leuke ervaring en lekker eten gehad!
Wij vlogen vanaf Eindhoven naar Girona met Ryan Air. Je kunt ook vanaf Amsterdam en Rotterdam naar Girona vliegen. Je bent zo’n 2 uur onderweg. Op de luchthaven van Girona haalden wij onze huurauto op, waarmee wij vervolgens 2 weken lang Catalonië hebben verkend.
Wat goed is om vooraf te weten, is dat de tijden waarop men eet in Spanje nogal anders zijn dan bij ons. De lunch wordt geserveerd tussen 13.00 en 16.00 uur en het is heel normaal om dan uitgebreid te eten. Het diner wordt pas laat op de avond geserveerd, vanaf 21.00 uur ongeveer. Wij hadden verwacht dat je rond 18.00 uur dan overal tapas zou kunnen eten, maar dit viel heel erg tegen. In een grote stad zoals Girona lukt dat nog wel, maar in kleinere dorpjes is echt alles gesloten tot 20.30/21.00 uur. Wij liepen rond in het zeer toeristische Peratallada, waar om 17.30 slechts 1 restaurantje geopend was, en dan alleen voor drankjes. De enige ijssalon van het dorpje deed goede zaken..
1. Onze accomodatie: El Mas Borrell in Cervià de Ter
Als je nog geen accommodatie hebt geboekt, dan heb ik een ontzettende aanrader voor je! El Mas Borrell ligt rustig en landelijk, maar binnen 15 minuten ben je in Girona. In totaal zijn er 3 appartementen (4 pers.) en 1 studio (2 pers.). Wij boekten de studio, maar omdat er nog een appartement vrij was, mochten we daarin. De appartementen zijn van binnen prima ingericht, ook met een simpel keukentje. Ideaal want 2 weken iedere dag uit eten is duur en take-away staat in deze omgeving echt nog in de kinderschoenen (wij deden het 1x, het was nog duurder dan in het restaurant uit eten gaan ;). Bij de appartementen ligt een ongelofelijk grote tuin met bbq, hangmat, tafeltennistafel etc. Ook is er een mooi zwembad. Het is geen straf om hier een dag in de tuin te liggen! We hebben ongelofelijk van deze plek genoten en het is wat mij betreft dus een absolute aanrader als je naar Catalonië gaat.
2. Restaurant Can Llado – Viladasens
In dit restaurant kun je voor 10 euro per persoon heerlijk driegangen lunchen. We kwamen er op een doodgewone donderdagmiddag, zelfs toen zat het restaurant stampvol met locals en moesten we even wachten op een tafeltje. Je kunt uit een stuk of 10 voorgerechten kiezen, ongeveer hetzelfde aantal hoofdgerechten en een paar nagerechten. Verwacht zeker geen verfijnde gerechtjes, maar smaakvol Spaans eten. Wij begrepen de kaart niet echt (hij was in het Spaans), dus bestelden wat op ons gevoel. We kregen zwarte rijst met zeevruchten als voorgerecht. Lekker, wel was het veel te veel. Als hoofdgerecht had ik varkensvlees (ik weet niet precies meer welk deel) met frietjes, Renko had vis met frietjes. Als dessert koos ik voor een sponge cake in drank gedrenkt. Bij je 10 euro zitten ook de drankjes inbegrepen (water, wijn en koffie na). Naar dit restaurant ga je niet voor de romantische sfeer, het is een redelijk rechttoe rechtaan restaurant, dat niet echt sfeervol is verlicht. Wel ga je hierheen voor authentieke Spaanse gerechten voor een lage prijs. Ik vond het een leuke ervaring. Een soortgelijk menu als voor de lunch serveren ze trouwens ook voor diner, dit kost 15 euro per persoon.
3. Restaurant El Xalet – Colomers
Net zo’n soort restaurant als Can Llado is El Xalet in het kleine dorpje Colomers. In vergelijking met Can Llado heeft El Xalet wel een mooiere ligging (aan een rivier) en een gezelligere inrichting. Op doordeweekse dagen eet je ook hier een driegangenlunch voor 10 euro. Wij dachten dat dit op alle dagen gold en kwamen op zondag. Dat viel toen wel even tegen, want de prijzen zijn dan een stuk hoger. Ik vond het dan wel relatief veel voor wat je ervoor kreeg. Ik zou je dan ook aanraden om op een doordeweekse dag te gaan. Het soort gerechten is erg vergelijkbaar met die bij Can Llado. Als voorgerecht deelden wij hier de croquettes de pollo, een tapasgerechtje dat op veel Spaanse kaarten staat. Als hoofdgerecht hadden we deze keer allebei vis, Renko koos voor bakkeljauw in tomatensaus, ik had een hele vis (weet niet meer welke) met gebakken aardappeltjes. Ook dit restaurant zat weer stampvol met locals. Dat vind ik altijd een goed teken.
4. Restaurant NU – Girona
Over naar een restaurant van een heel andere klasse. Bij restaurant NU in Girona heb ik absoluut de meest fantastische eetervaring van deze vakantie gehad. Misschien wel het beste menu dat ik ooit ergens gehad heb. Wat hebben wij genoten van deze avond! We kozen voor het Gourmet menu. Dat heeft niets met het Hollandse gourmetten te maken. Het zijn 11 kleine gerechtjes. Alle gerechtjes zien er werkelijk fantastisch uit. Bij restaurant NU werken ze met een open keuken, je kunt dus precies zien hoe ze het klaar maken. En dat is zeker geen chaos of lawaai, nee, het is fascinerend om te zien met hoeveel rust en concentratie de gerechtjes in elkaar worden gezet. Wij hadden een ontzettend attente en vriendelijke ober, die de tijd nam om elk gerecht (in goed Engels!) aan ons uit te leggen. Voor mij maakt dat de sfeerbeleving compleet. We kregen echt verrassende smaakcombinaties voorgeschoteld, zo was er bijvoorbeeld een gerechtje met foie gras, bananenijs en cookie crumbels. Klinkt vreemd, smaakt fantastisch. Een ander gerechtje bestond uit sardine met Spaanse ham, gepofte maïs en ijs van parmezaan. Een ander gerechtje wat ik fantastisch lekker vond, waren de op heel lage temperatuur gegaarde kwarteldijen met pickles. Zó zacht dat het vlees gelijk van het bot viel. De coquille met varkensschouder, puree en een fantastische jus zou ik nog graag eens eten. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Wat dacht je bijvoorbeeld van een fantastisch toetje van hele zachte roomkaas met bergamot ijs, cookie crumbels en een kersenjelly? Ik zou niet met zekerheid durven zeggen wanneer een restaurant een Michelinster verdient, maar dit restaurant komt er volgens mij echt heel dichtbij. Als je in (de buurt van) Girona bent, moet je dit restaurant dus zeker niet overslaan.
5. Restaurant Cap de Creus – Cap de Creus (bij Cadaques)
Cap de Creus is een prachtige natuurgebied met grillige rotspartijen dat je absoluut moet bezoeken. Je kunt er prachtig wandelen, maar tot mijn ontdekking ook heerlijk eten. Als je helemaal naar het eindpunt rijdt, kom je bij het uitzichtpunt restaurant Cap de Creus tegen. Het restaurant ligt op een werkelijk fantastische locatie, vanaf het terras heb je een spectaculair uitzicht op de grillige rotspartijen. Ik zou dit restaurant dan ook vooral aanraden als het droog is, zodat je lekker buiten op het terras kunt zitten. Het menu is simpel, maar met lekkere gerechten en verse producten. Van een schaal kun je zo de verse vis aanwijzen die je wilt eten. Wij gingen dan ook voor een gerecht met vis. Tot onze verrassing hadden ze naast een aantal typisch Spaanse gerechten ook een aantal Indiase gerechten op de kaart staan. Met onze grote voorliefde voor Indiaas eten, moesten wij dit natuurlijk wel bestellen. We deelden een Indiase viscurry. Geweldige verse vis in een heerlijke currysaus, geserveerd met rijst, raita, chutney en een scherpe pickle. Heerlijk, we hebben er echt van genoten.
6. Restaurant catalunya amor meu – Figueres
Naar Figueres ga je om het prachtige Dali museum te bekijken. Ook als je geen enorm museum- of kunstliefhebber bent, kijk je hier je ogen uit. De creativiteit die in het brein van Dali zat, is echt ongekend. Je kunt gerust een paar uur door dit museum struinen zonder je maar 1 minuut te vervelen. Als je dan uiteindelijk uitgekeken bent, zou het maar zo kunnen dat je wel zin hebt in een lekkere lunch of een aantal tapas hapjes. Pal naast de uitgang van het Dali museum zit restaurant Catalunya Amor Meu. Vaak is het eten op toeristische hotspots niet van hoge kwaliteit, echter is dit restaurant hier een aangename uitzondering op. Wij bestelden op aanraden van de ober de paella. Met z’n tweeën deelden we een pan vol fantastische paella, rijk gevuld met kip, garnalen, mosselen en inktvisringen. De paella was precies goed van smaak en de rijst had de perfecte garing. Echt een aanrader! Ik heb deze paella trouwens geprobeerd thuis na te maken, dat recept vind je hier. Naast paella was de kaart trouwens gevuld met nog veel meer heerlijke typische Spaanse gerechten. Die hebben wij niet kunnen proeven, maar alles wat ik om me heen op tafel zag komen, zag er op het oog in elk geval goed uit :).
7. Markt van Girona
Girona kent een vaste, overdekte markt. Als je je ogen uit wilt kijken en op zoek bent naar heerlijke, verse producten moet je hier absoluut een kijkje nemen. Buiten vind je de stalletjes met groenten en fruit. Kramen vol met de lekkerste producten, wij waren er zoals gezegd in september, en er waren onder andere vijgen, tomaten, aubergines, paprika’s, meloenen en perziken in overvloed. Het kostte allemaal ook nog eens niet veel, ik was helemaal in mijn element 🙂 In het overdekte gedeelte vind je vooral kramen met verse vis (ongelofelijk wat een aanbod), vlees, gevogelte, kaas, delicatessen en een enkele broodkraam. Deze markt heeft dus echt alleen kraampjes met eten en dat maakt hem wat mij betreft juist zo leuk. Wij waren er aan het begin van de middag, ik had het idee dat de fruit- en groentekramen toen wel gingen inpakken. De rest van de markt bleef wel gewoon open, maar het is dus aan te raden om er in de ochtend naartoe te gaan.
8. Een grote supermarkt bezoeken
Een beetje een vreemde eend in de bijt misschien. Echter heb ik mij ontzettend vermaakt met boodschappen doen in de grote Carrefour van Girona, dus hij komt toch in het lijstje. In eerste instantie gingen wij naar een buurtsupertje, met nauwelijks verse producten en enkel verlepte groente. Je snapt mijn teleurstelling, was dit nou die fantastische culinaire regio? Gelukkig was daar dus die grote Carrefour, met een fantastisch aanbod aan verse groenten, vis, vlees en gedroogde hammen. Natuurlijk gingen er ook wat culisouvenirs in de koffer mee naar huis. Ik bracht onder ander paellarijst, gerookt paprikapoeder en een kruidenazijn mee. Heerlijk!
Zo, dat waren mijn foodtips voor Noord-Oost Catalonië. Ben jij ook in dit gebied geweest en heb je nog een absolute aanrader? Laat het dan hieronder weten bij de comments!