Het is alweer bijna Koningsdag en dat moet natuurlijk gevierd worden met lekker eten! Daarom deel ik op mijn blog het recept voor oranjekoek. Niet echt een ‘wereldgerecht’, maar soms vind je dichtbij huis ook hele mooie pareltjes en met Koningsdag willen we gewoon Hollandse recepten toch? Daarom vandaag het recept voor een traditionele Friese oranjekoek. Deze koek wordt gemaakt met sinaasappelsnippers (gekonfijte sinaasappelschil) en daar komt de naam oranjekoek dan ook vandaan. In de koek zit een lekkere laag amandelspijs. Je kunt dit in de keukenmachine heel makkelijk zelf maken. Het liefst al een dag van tevoren, want dan kunnen de smaken extra goed intrekken (of gebruik kant-en-klaar amandelspijs). Bovenop de koek komt traditioneel een roze glazuurlaagje. Voor deze Koningsdag maak ik echter een oranje glazuur. Dit kun je met een kleurstof kleuren (dat deed ik), maar als je liever een natuurlijke kleurstof wilt gebruiken, dan kan je wortelsap nemen. De oranje kleur is in dat geval wel wat lichter. Begin op tijd met het maken van de koek, want het deeg moet tussendoor even rusten in de koelkast en de oranjekoek moet goed afgekoeld zijn voor je hem met glazuur gaat bestrijken en verder versiert (deed ik niet, en de slagroom stortte snel in op de nog te warme koek..). Een superleuk projectje voor op een regenachtige Koningsdag.. of maak hem gewoon al een dagje eerder!
Ingrediënten voor 1 grote koek
- 300 gram zelfrijzend bakmeel + extra voor het bestuiven
- 50 gram koude boter
- 125 gram witte basterdsuiker
- 1 ei
- 2 tl (gemalen) anijszaad
- 1 tl nootmuskaat
- 75 ml water
- 75 gram gekonfijte sinaasappelsnippers, in kleine stukjes
- evt. 2 tl oranjebloesemwater
Voor het amandelspijs
- 150 gram witte amandelen
- 150 gram suiker
- 1 ei
- beetje citroensap
Voor de garnering
- 100 gram poedersuiker
- oranje kleurstof of wortelsap
- evt. wat extra sinaasappelsnippers of stukjes chocolade
- slagroom
Wat ga je doen
We beginnen met het amandelspijs. Maal hiervoor de amandelen fijn in een keukenmachine. Voeg vervolgens ook de suiker, het ei en een klein beetje citroensap toe. Meng in de keukenmachine kort tot een mooi spijs. Leg het spijs daarna in de koelkast, zodat het goed koud kan worden en straks makkelijker uit te rollen is. Het is nog beter om het spijs al een dag van tevoren maken, dan kunnen de smaken zich goed vermengen.
Daarna gaan we verder met het deeg. Meng hiervoor het ei met de basterdsuiker. Voeg vervolgens ook zelfrijzend bakmeel, boter, anijszaad, nootmuskaat, water, snufje zout, gekonfijte sinaasappelsnippers en evt. het oranjebloesemwater toe. Kneed alles met je handen tot een deeg. Het wordt een vrij plakkerig deeg. Druk het deeg op een bakpapiertje een beetje uit tot een platte lap en leg deze minimaal 30 minuten in de koelkast om minder plakkerig te worden. Je kunt het deeg ook even in de vriezer leggen, dan gaat het iets sneller.
Haal het deeg na het rusten ook de koelkast. Verwarm de oven voor op 160ºC. Bekleed een vierkante bakvorm met bakpapier en vet de zijkanten in.
Verdeel het deeg in twee gelijke delen. Bebloem je aanrecht en rol met een deegroller de eerste helft van het deeg uit tot een vierkante lap, ongeveer ter grootte van de bakvorm. Als de deegroller blijft plakken aan je deeg, bestrooi je het deeg met wat extra bloem. Leg de deeglap in de bakvorm, zorg dat de hele bodem bedekt is (vorm het deeg met je handen tot het goed in de bakvorm zit). Haal dan het amandelspijs uit de koelkast. Bebloem het spijs en rol uit tot een lap ter grootte van de bakvorm. Leg het spijs bovenop het deeg en zorg dat overal een gelijke hoeveelheid spijs zit, tot aan de randen. Rol dan de tweede helft van het deeg uit tot een mooie deeglap en dek hiermee het amandelspijs af. Druk het goed aan.
Bak de oranjekoek ca. 30 minuten op 160ºC tot deze lichtbruin en gaar is. Haal de oranjekoek uit de vorm en laat op een taartrooster afkoelen.
Als de taart goed is afgekoeld, gaan we verder met het glazuur. Meng hiervoor het poedersuiker met 2-3 el wortelsap of 2-3 el water en ongeveer een halve theelepel oranje kleurstof. Zorg dat je een redelijk stevig glazuur hebt, dat wel goed smeerbaar is. Breng het glazuur met een lepel op de oranjekoek aan. Strijk steeds in dezelfde richting. Laat het glazuur in de koelkast eventjes hard worden.
Maak de oranjekoek af met wat toefjes slagroom. Let op: als je kant-en-klare slagroom uit een spuitbus gebruikt, zakt deze erg snel in. Spuit de slagroom dan pas vlak voor het serveren op de taart. Zelf stevig opgeklopte slagroom met klopfix zakt minder in elkaar en kan dus ook langer van tevoren worden aangebracht. Maak de oranjekoek eventueel af met wat extra oranjesnippers of stukjes chocolade.
FIJNE KONINGSDAG!
Tips
- mocht je geen gekonfijte sinaasappelsnippers kunnen vinden, dan kun je deze ook zelf maken. Schil met een dunschiller de schil van 2 grote sinaasappelen. Snijd de schillen in dunne reepjes. Breng in een klein pannetje de sinaasappelschillen met water aan de kook, giet af zodra het water kookt. Breng de schillen in totaal 3x aan de kook, hierdoor gaat de bittere smaak wat weg. Breng de vierde keer de sinaasappelschillen met 100 ml water en 100 gram suiker aan de kook. Laat op laag vuur ongeveer 30 minuten koken, zodat de sinaasappelschillen een zoetere smaak krijgen. Laat afkoelen, snijd fijn en meng door je deeg.