De afgelopen jaren zijn er veel mensen vanuit Syrië naar Nederland gekomen. Ik heb contact met een Syrisch gezin en hun eten smaakt altijd héérlijk. Dat maakte mij nieuwsgierig naar wat de Syrische keuken allemaal te bieden heeft. Ik hoop de komende tijd daarom ook wat vaker Syrische recepten te delen. Laatst was dat bijvoorbeeld al een recept voor tabbouleh, vandaag gaan we voor een warm hoofdgerecht: kebab karaz. Oftewel gehaktballetjes in kersensaus. Een makkelijk gerecht dat zeer rijk van smaak is. Perfect voor de liefhebber van zoetzure smaken!
Het idee van dit gerecht is eigenlijk heel simpel: kruidige gehaktballetjes die je serveert in een kersensaus. Toch is dit gerecht alles behalve standaard. In de meeste keukens vind je kersen alleen in zoete gerechten. Deze kebab karaz bewijst echter dat je met kersen ook een heerlijk hartig gerecht kunt maken. In Syrië (met name in Aleppo) wordt dit gerecht gemaakt met zure kersen. Deze zijn in Nederland eigenlijk haast niet verkrijgbaar, daarom gebruik ik gewone (zoete) kersen die nu volop in het seizoen zijn. Je kunt het gerecht buiten de zomer ook met kersen uit de diepvries maken. Ik maak het gerecht zuurder door de toevoeging van granaatappelsap en citroensap. In dit gerecht draait het namelijk allemaal om de perfecte balans tussen zoet en zuur. Uiteindelijk wil je een lichtzoete saus met een zure ondertoon. Dat kun je bereiken door zure kersen te combineren met suiker, ik doe het dus andersom door zoete kersen te combineren met zure citroen. Het is een ontzettend lekker gerecht dat eigenlijk iedereen eens geproefd moet hebben, als je het mij vraagt 🙂
Voor een vegetarische variant: zie de tips onderaan het artikel.
Ingrediënten voor
personen- 400 gram gehakt
- 1 kleine ui
- 1 teentje knoflook
- 1,5 tl baharat (of 1/3 zwarte peper, 1/3 nootmuskaat en 1/3 extra kaneel)
- 0,5 tl kaneel
- Voor de saus
- 500 gram kersen (kan ook uit de diepvries)
- 1,5 citroen (alleen het sap)
- 1 tl suiker
- 100 ml granaatappelsap (bijv. van Zonnatura)
- 0,5 tl chilipoeder
- pijnboompitten (ter garnering)
- extra nodig
- Staafmixer of keukenmachine
Wat ga je doen
Snipper de ui heel fijn en hak ook de knoflook fijn. Meng het gehakt met de ui, knoflook, baharat, kaneel en een beetje zout. Kneed door tot alles goed gemengd is en vorm dan van het mengsel gehaktballetjes ter grootte van een walnoot.
Ontpit de kersen (bij diepvries meestal niet nodig). Pureer de helft van de kersen met een klein scheutje water fijn in een staafmixer of keukenmachine.
Doe de gepureerde kersen samen met het granaatappelsap, het citroensap, de chilipoeder en de suiker in een pannetje. Breng royaal op smaak met peper en zout. Laat op laag vuur met het deksel op de pan zachtjes koken.
Verhit een beetje olie in een koekenpan. Bak hierin de gehaktballetjes op middelhoog vuur in ongeveer 10 minuten gaar.
Voeg de resterende kersen aan de kersensaus toe. Proef de saus en maak de saus eventueel zuurder met extra citroensap of zoeter met extra suiker. Zoek naar een smaakbalans die jij zelf lekker vindt.
Voeg tenslotte ook de gehaktballetjes aan de kersensaus toe en laat nog 5 minuten pruttelen.
Bestrooi met pijnboompitjes en serveer de kebab karaz met platbrood of witte rijst.
Tips
- In plaats van granaatappelsap kun je ook 2 el granaatappelmelasse en 75 ml water gebruiken (uitgaande van 4 personen).
- Ik heb ook een lekkere vegetarische variant van dit recept geprobeerd: laat het gehakt dan achterwege en koop in de winkel kant-en-klare vegetarische balletjes. Stap 1 (de eerste alinea) van het recept kun je dan overslaan. Voeg 0,5 tl kaneel en 0,5 tl baharat aan de kersensaus toe, want deze heb je nu niet in de gehaktballetjes kunnen doen. Vegetarische gehaktballetjes kunnen iets korter gebakken worden dan gewoon gehakt, ongeveer 5 minuten is genoeg.
KEBAB KARAZ: onze Perzische supermarkt verkoopt gedroogde zure kersen. Hoe zou het recept dan zijn?
Hoi Christel, het is niet zo makkelijk om verse (zure) kersen te vervangen door gedroogde zure kersen. Ik denk dat je met gedroogde zure kersen de ‘berberis’ bedoelt? (Beetje vergelijkbaar met onze gedroogde cranberries). Je hebt namelijk het sap van de verse kersen ook nodig voor een lekkere saus en dat is met gedroogde kersen heel lastig. Ik zou die dus niet gebruiken voor dit recept. Je zou wat gedroogde zure kersen door het gehaktmengsel kunnen doen als je dat lekker lijkt, maar voor de saus heb je wel iets van gewone (al dan niet zure) kersen nodig. Groetjes Elianne