Het is weer volop de tijd voor pompoenen. Ik ben er dol op! Door de curry, geroosterd uit de oven met een lekkere dressing of in een pompoensoep. Voor dat laatste koos ik deze keer. De pompoen heb ik eerst geroosterd in de oven waardoor de smaken nog beter vrijkomen. De kokosmelk maakt de soep heerlijk romig, de currypasta zorgt voor pit en de sinaasappel houdt het geheel lekker fris. Het pakte bij elkaar erg goed uit, ik at bijna de hele pan alleen op 🙂
Ingrediënten voor ongeveer 6 kommen pompoensoep
- 1 grote flespompoen
- 1 grote ui
- 6 teentjes knoflook
- 3 cm verse gember
- sap en rasp van 1 sinaasappel
- 400 ml kokosmelk
- 1 kleine el rode currypasta, of naar smaak (niet alle currypasta’s zijn even pittig)
- 2 el vissaus of lichte sojasaus
- 2 tl bruine basterdsuiker
Wat ga je doen
Verwarm de oven voor op 200°C. Hak de flespompoen(en) in vieren en verwijder de pitten. Snijd de pompoen in grove stukken. Pel de ui en snijd in vieren.
Rooster de pompoenstukken, ui parten en knoflooktenen (ongepeld) in de oven voor 45-50 minuten tot de pompoen gaar en zacht is. Verwijder dan de schil van de pompoen. Dit gaat het makkelijkst als de pompoen warm is (maar pas op dat je je handen niet brandt :). Pel de knoflooktenen.
Schil de gember en snijd fijn. Verwarm in een soeppan een klein beetje olie en bak hierin kort de gember aan. Voeg de rode currypasta toe en bak even mee. Vervolgens voeg je de pompoenstukken, ui en knoflooktenen toe. Bak kort mee en voeg dan de sinaasappelrasp en -sap, vissaus of sojasaus en basterdsuiker toe. Schenk zoveel water bij de soep tot de pompoen net onder water staat. Laat ongeveer 10 minuten zachtjes pruttelen.
Pureer met een staafmixer de soep tot een glad geheel. Schenk de kokosmelk bij de soep. Voeg indien nodig nog extra currypasta toe en peper of zout.