Ongeveer 2 jaar geleden deelde ik dit recept voor gevulde paprika’s met rijst en gehakt met jullie. Nu ben ik nog steeds echt dol op gevulde paprika’s, maar die vulling met gehakt en rijst was ik inmiddels toch een beetje zat. Bovendien eet ik steeds vaker vegetarisch en dan is zo’n recept met gehakt ook niet ideaal. Gelukkig heb ik op zulke momenten meestal genoeg variatie ideeën in mijn hoofd en de laatste tijd maak ik mijn paprika’s vaak met een couscousvulling. Het is een klein beetje zoals in dit recept voor couscoussalade, alleen dan een warme variant: gevulde paprika’s met couscous en spinazie.
Couscous gaat heerlijk samen met abrikoos en kaneel. Dat geeft de couscous een zoete smaak, maar met wat feta en ingelegde citroenschil breng je dat weer mooi in balans. De pistachenootjes geven wat bite en de tahin die je op het einde toevoegt, maakt er een lekker smeuïg geheel van. Wat mij betreft een recept dat goed in balans is en daardoor heerlijk smaakt. Het is ook nog eens een keer heel simpel te maken, in 25 minuten kun je het met gemak klaar hebben. Dan is het enkel nog een kwestie van geduld, want in de oven transformeert die rauwe paprika tot een heerlijke zachte en zoete groente.
Het ‘probleem’ bij gevulde groenten is vaak dat je toch net wat vulling overhoudt, omdat de groenten eigenlijk net iets te weinig ruimte hebben. Dat los je eenvoudig op, want de vulling smaakt ook direct uit de pan heerlijk. Geef het er los bij, of smul op tijdens het koken als je je niet meer in kunt houden.
Ingrediënten voor
personen- 2 grote paprika's (rood, geel of oranje)
- 100 gram couscous
- 8 gedroogde abrikozen
- 1 rode ui
- 2 tenen knoflook
- 1 tl kaneel
- 1 tl komijnpoeder
- 2 tl ras-el-hanout
- 1/2 tl pul biber of chilipoeder (of naar smaak)
- 250 gram spinazie
- 1 ingelegde citroen (of rasp van een citroen)
- 1 handje pistachenootjes
- 75 gram feta
- 2 el tahin
Wat ga je doen
Verwarm de oven voor op 180°C.
Laat de abrikozen minimaal 10 minuten weken in een kommetje heet water. Bereid de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Snijd de ingelegde citroen in hele kleine stukjes.
Verhit een beetje olie in een wok of hapjespan. Fruit hierin de ui en knoflook ongeveer 5 minuten aan. Voeg dan de specerijen toe en bak 1 minuut mee. Doe ook de spinazie in de pan en wacht tot deze geslonken is. Draai het vuur uit.
Meng de inhoud van de pan met de couscous, voeg ook de ingelegde citroen en ongeveer 2/3 van de pistachenootjes toe. Verbrokkel 2/3 van de feta erboven. Snijd de abrikozen in stukjes en voeg toe. Breng alles verder op smaak met peper en zout en meng alles goed door elkaar.
Snijd de kapjes van de paprika’s (bewaar ze eventueel om bij het serveren weer te gebruiken) en verwijder de pitjes. Vul de paprika’s met het couscousmengsel. Wat er niet meer inpast, kun je later los serveren.
Strooi de resterende pistachenootjes en feta over de paprika’s.
Bak de paprika’s ongeveer 40 minuten in de oven tot ze zacht en gaar zijn. Maak ondertussen een sausje van de tahin. Meng hiervoor de tahin met een scheutje water en klop met een garde of lepel tot een sausje. Je zult zien dat het eerst dikker wordt door het water, maar als je langzaam wat meer water toevoegt, je uiteindelijk een mooi sausje krijgt.
Serveer de paprika’s met de tahin. Lekker met een frisse salade erbij.