Vandaag introduceer ik een nieuwe rubriek op de blog: KNORR wereldgerechten – op zoek naar het echte wereldgerecht. 2 weken geleden stelde ik op Facebook de vraag of jullie het leuk vonden om een zelfgemaakte, gezonde en lekkere versie te zien van de KNORR wereldgerechten, zonder pakjes en zakjes. Daar werd massaal op gereageerd, dus we gaan op zoek naar het echte wereldgerecht! Deze zoektocht doe ik samen met Marjolein van de blog Echtegerechten. Zij is net als ik dol op lekker eten uit alle delen van de wereld. We hopen jullie te inspireren om met onze recepten aan de slag te gaan, zodat je zelf de lekkerste wereldgerechten op tafel kunt toveren!
Ik beloof niet dat de gerechten precies zo zullen smaken als uit het pakje. De simpele reden daarvoor is dat ik geen 2 tl zout en 2 el suiker aan mijn gerechten toevoeg! Want dat wil toch niemand eten? Ik ga op zoek naar de authentieke smaken, maar tegelijk kijk ik hoe je het gerecht thuis simpel kunt maken. Het uitgangspunt is om niet teveel verschillende ingrediĆ«nten te gebruiken en om de bereidingstijd niet veel langer dan 30 minuten te maken. Uiteindelijk draait het allemaal om smaak, dus we willen vooral dat het eten gewoon onwijs lekker is š
Marjolein deelt op haar blog het recept voor Japanse Teriyaki, ik heb gekozen voor de Griekse Kofta. Of eigenlijk moet ik Keftedes zeggen, want zo heten deze Griekse gehaktballetjes in tomatensaus eigenlijk. De gehaktballetjes breng je op smaak met ui, knoflook, peterselie, oregano en kaneel.Zo krijg je super smaakvolle gehaktballetjes. Deze serveer je in een heerlijke tomatensaus, waarvoor je dezelfde kruiden gebruikt als in de gehaktballetjes. In het originele Griekse recept wordt geen courgette aan de saus toegevoegd. Ik geef het in mijn recept wel als optie, omdat wat extra groente altijd goed is. Je kunt er ook voor kiezen de courgette weg te laten en een apart groente bijgerecht te serveren. Jij bent de chef!
Ik ben benieuwd wat jullie van de Griekse Kofta vinden. Laat het vooral weten.
Ingrediƫnten voor 2-3 personen
Voor de gehaktballen:
- 1 kleine ui
- 2 teentjes knoflook
- half bosje verse peterselie
- 300 gram (runder)gehakt
- 1 tl oregano
- 0,5 tl kaneel
- 1 ei
- 3 el broodkruim (panko) of paneermeel
Voor de saus:
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- blik tomatenblokjes
- 2 tl oregano
- 0,5 tl kaneel
- half bosje verse peterselie
- 1 courgette
Wat ga je doen
Snipper 1 ui heel fijn en hak 2 teentjes knoflook en een half bosje peterselie fijn. Als je een keukenmachine hebt, kun je deze hiervoor gebruiken.
Meng alle ingrediƫnten voor de gehaktballen door elkaar en kneed met je handen tot het goed gemengd is. Vorm kleine gehaktballetjes, ongeveer ter grootte van een walnoot.
Verhit een beetje olie in een braadpan of koekenpan en bak hierin de gehaktballetjes tot ze rondom mooi bruin zijn. Het is niet erg als de binnenkant nog niet helemaal gaar is. Haal ze uit de pan.
Snipper de andere ui en hak de overige knoflook fijn. Snijd de courgette in blokjes.
Verhit nog een beetje olie in de pan en fruit hierin de ui en knoflook even aan. Voeg de blokjes courgette toe en bak 2 minuten mee. Voeg dan ook de tomatenblokjes, oregano, kaneel en 100 ml water toe. Doe de gehaktballetjes voorzichtig terug in de saus. Laat de saus op laag vuur ongeveer 10 minuten pruttelen.
Hak ondertussen de overgebleven peterselie grof. Voeg op het laatst toe aan de saus en roer voorzichtig door. Breng de saus op smaak met peper en zout.
Serveer de Griekse kofta met witte rijst of Turks brood.
Variatietip: voeg in plaats van water eens 100 ml rode wijn aan de saus toe voor een volle smaak.
Super gerecht! En stukken gezonder dan uit een pakje. Ik ga hem binnenkort maken! Bedankt
Vandaag gemaakt! Heerlijk smaakt hij! Bedankt!
Pingback: Bobotie - De Wereld op je Bord
Pingback: Griekse gyros - De Wereld op je Bord
Heerlijk gesmuld van de kofta. En voor ons als “oudjes” makkelijk klaar te maken.
Gaan we gauw nog eens eten.