Harira is de beroemdste Marokkaanse soep. Marokkanen associëren deze soep met de ramadan, omdat deze soep in veel gezinnen geserveerd wordt aan het einde van een dag vasten. De soep is voedzaam, gezond en erg lekker. Ook voor alle Nederlandse kaaskoppen of mensen met een andere nationaliteit is deze soep een aanrader!
Tomatensoep met vermicelli is een echte Hollandse klassieker die je op zondag bij je oma eet. Zie harira als de Marokkaanse variant hierop. Gekruid met gember, kurkuma, ras-el-hanout, peterselie en bladselderij. En verder gevuld met vermicelli en kikkererwten, zodat je er even op vooruit kunt. Je zou ook nog linzen kunnen toevoegen. Aan de soep worden vaak ook nog blokjes rundvlees (soepvlees) toegevoegd, maar ik vind dat niet echt meerwaarde hebben. Vandaar mijn vega-versie van harira. Wij hebben er echt van genoten. Toen ik deze soep aan Renko voorschotelde, was zijn commentaar na een paar happen ‘hé deze soep ken ik al’. En dat klopt, want tijdens onze vakantie in Marokko hebben we hem een aantal keer gegeten. Veel restaurantjes hebben een grote pan klaarstaan en voor weinig geld krijg je een warm kommetje harira. Gelukkig kun je deze smaakervaring nu ook thuis creëren met dit recept. Je kunt de soep helemaal van tevoren bereiden en dat maakt hem ideaal voor op feestjes. Of op zondagmiddag bij oma. Dat is pas integratie!
Ingrediënten voor 4 personen
- 2 uien
- 6 tomaten
- 2 teentjes knoflook
- 0,5 bosje bladselderij
- 0,5 bosje peterselie
- 1 tl gemberpoeder
- 0,5 tl kurkuma
- 1 tl ras-el-hanout
- blikje kikkererwten (uitlekgewicht 240 gram)
- 75 gram vermicelli
- 2 el bloem
- sap van 1 citroen
Extra nodig:
- keukenmachine of blender
Wat ga je doen
Pel de uien en snijd in grove stukken. Pel de knoflookteentjes. Verwijder harde stelen van de bladselderij.
Maak met een scherp mesje een klein kruisje aan de onderkant van de tomaten. Overgiet de tomaten met kokend water, laat ca. 30 seconden staan. Hierna kun je de tomaten makkelijk ontvellen. Snijd de ontvelde tomaten in kwarten.
Pureer de uien, knoflook, tomaten, bladselderij en peterselie in de keukenmachine of blender tot een gladde saus/puree.
Verhit een beetje olie in een soeppan. Voeg de saus uit de keukenmachine aan de pan toe en bak 5 minuten. Voeg dan de specerijen en peper en zout toe. Bak 2 minuten mee en voeg 1,5 liter kokend water toe.
Laat de harira minimaal 1 uur zachtjes koken. Voeg dan de kikkererwten en vermicelli toe. Roer goed, zodat de vermicelli niet samenklontert. Maak ondertussen een papje van de bloem met wat water. Als de vermicelli na ongeveer 8 minuten gaar is, voeg je het bloempapje toe. Hiermee gaan we de harira binden. Roer goed en laat nog minimaal 10 minuten koken, zodat de bloem kan garen. Knijp het citroensap uit boven de soep. Proef, voeg eventueel nog wat extra zout en peper toe.
Lekker met vers (Marokkaans) brood.