In 2011 heeft CNN een onderzoek gedaan naar wat nou het ‘ lekkerste gerecht ter wereld’ is. Bij deze verkiezing is de Indonesische Rendang als winnaar uit de bus gekomen. En dat kan ik alleen maar beamen, want het is zeker een van de lekkerste gerechten die ik ken. Ik ben helemaal niet zo’n vleesliefhebber, maar door alle smaken die in de Rendang Daging zitten vind ik hem onweerstaanbaar lekker. Deze heerlijke klassieker verdient dus met recht een plaatsje op mijn blog. Een bijzonder plaatsje, want dit is mijn allereerste blogrecept! Hij is eenvoudig te maken doordat de keukenmachine het meeste werk voor je doet. Begin wel op tijd, want pas na een uur of 3-4 is dit vlees echt lekker!
Ingrediënten voor 4 personen
- 500 gram riblappen
- 1 ui
- 4 teentjes knoflook
- 4 cm verse gember
- 1 serehstengel
- 2 rode pepers
- 1 tl gemalen kurkuma
- 1 tl gemalen komijn
- 1 el gemalen koriander
- 1 el palmsuiker of bruine basterdsuiker
- 4 kemirienoten (te vervangen door macadamianoten)
- 1 tl trassie (garnalenpasta, te vervangen door 2 el vissaus)
- 4 blaadjes djeroek poeroet (te vervangen door het sap van een halve limoen)
- 2 laurierblaadjes
- 400 ml kokosmelk
Extra nodig:
- keukenmachine
Wat ga je doen
Snijd de riblappen in kleine blokjes. Snijd de ui, knoflook, gember en rode pepers grof, zodat ze zo in de keukenmachine kunnen.
Meng de ui, knoflook, gember, pepers, kurkuma, komijn, koriander, suiker, trassie en kemirienoten tot een fijne pasta (boemboe) in de keukenmachine.
Verwarm een wok met 1 el olie en bak hierin de boemboe aan, tot de geuren vrijkomen. Voeg het vlees toe en bak kort mee tot het vlees aan de buitenkant bruin begint te kleuren.
Kneus de serehstengel en voeg samen met de djeroek poeroet, laurier en kokosmelk aan het vlees toe.
Laat het vlees met het deksel schuin op de pan in ca. 4 uur op laag vuur gaar sudderen. Je ziet het vlees dan langzaam steeds donkerder kleuren tot het vlees al de kokosmelk heeft opgenomen en heel donkerbruin van kleur is.
Verwijder de serehstengel, djeroek poeroet en laurier.
Serveer de Rendang daging met witte rijst en bijvoorbeeld deze sambal boontjes.
Pingback: Sambal Goreng boontjes - De wereld op je bord
Pingback: Sambal goreng telor - De Wereld op je Bord
kemirienoten moeten wel even gepoft worden
Goede tip! Ik doe het zelf eigenlijk nooit (zolang je ze maar niet rauw eet zit je wel safe), maar de smaak komt door het poffen misschien nog wel wat meer naar voren?
Laurierblad zou ik vervangen door salamblad. De Aziatische cq Indische laurier. Dat haalt de smaak nog meer naar boven en authentieker.
Moet er geen zout in en moet je de noten kraken?