Ingrediënt: water (11)

Alleen al vanwege de naam zou je dit gerecht eigenlijk moeten maken. Perzische juwelenrijst, dat klinkt toch prachtig? Het gerecht doet zijn naam eer aan, de cranberry's, rozijnen, noten en granaatappelpitjes liggen werkelijk als een stel juwelen op de rijst, die zijn prachtige kleur krijgt van saffraan. Rijst wordt vaak als een simpel en basic bijgerecht gezien, maar zo blijkt dat je ook van rijst een kleurrijk en kerstwaardig bijgerecht kunt maken. Move over aardappels, serveer eens rijst bij je kerstdiner! Deze juwelenrijst...

Ik heb ontdekt dat ik het heel erg leuk vind om zelf brood te bakken en de laatste tijd doe ik dit dan ook steeds vaker. Met name 'speciale broden' vind ik leuk om te maken, mijn dagelijkse portie fijn volkoren haal ik nog gewoon bij de bakker ;). In het weekend leef ik me echter graag uit op zelfgemaakt brood met een hartige of zoete twist. Ik vind het fascinerend om te zien hoe je met een paar simpele ingrediënten een heerlijk vers brood op tafel kunt toveren. Brood bakken is iets waar je even handigheid in moet krijgen, maar...

Wij eten niet heel vaak aardappels, vlees en groente, maar zo af en toe heb ik er weer eens zin in. Ik kies dan meestal voor gegrilde groente ipv de traditionele Hollandse gekookte groente. Door groente te grillen wordt de smaak versterkt en behoud de groente zijn knapperigheid veel beter. Groente die je heel goed kunt grillen zijn bijvoorbeeld aubergine, paprika, bimi, courgette en groene asperges. Om ervoor te zorgen dat de groente en aardappels niet te droog zijn, wordt er in Hollandse huishoudens vaak jus bij geserveerd (al...

Saoto soep stond al zeker een jaar op mijn kooklijst. Ik had het al eens gemaakt, maar had de ingrediënten niet opgeschreven om er een blogrecept van te kunnen maken. Dit keer heb ik dat wel gedaan! Van saoto soep heb je grofweg 2 varianten, die wel op elkaar lijken maar toch ook verschillend zijn. Allereerst is er de Indonesische soto ayam, met onder andere kip, gebakken uitjes en een bouillon met Indonesische smaakmakers. Daarnaast is er de Surinaamse saoto soep. Deze soep kent gedeeltelijk dezelfde ingrediënten, maar dan...

Het recept van vandaag is een interessante, dat mij voor een moreel dilemma plaatste. Ik zeg namelijk op mijn website dat ik op zoek ben naar authentieke smaken en gerechten. En het gerecht van vandaag is niet bepaald authentiek te noemen. Dus maar vast een waarschuwing vooraf. Waarom ik het dan toch plaats? Omdat het 1) erg lekker is en 2) dit gerecht op deze manier gemaakt wordt bij 'de Chinees' en het daarmee dus in zekere zin wel deel is van onze Nederlandse eetcultuur. Een beetje nostalgisch dus ook. Ik weet nog goed dat...

Eén van de bekendste curryrecepten in Nederland is toch wel tikka masala met kip denk ik. Gegrilde kip uit de oven, in een saus van tomaat en room. Mild van smaak en daarom bij veel mensen geliefd. Omdat ik wel weer eens aan wat vegetarische variatie toe was, gaf ik mijn eigen draai aan dit bekende tikka masala recept. De saus blijft hetzelfde, maar de vulling is helemaal anders. In plaats van kip heb ik gekozen voor zoete aardappel, aubergine en broccoli. Een echte groentecurry dus! Het is een snel en makkelijk recept, ideaal...

Tip