Gevulde pasteitjes kom je in alle culturen tegen, denk aan de Argentijnse empanadas, de Indiase samosa’s of de Antiliaanse pastechi. Vaak worden de pasteitjes gevuld met rundergehakt. Dit keer doen we het anders. Ik maakte Iraakse pasteitjes, sambousek, die ik vulde met kikkererwten en spinazie. Twee verschillende vullingen die perfect met de pasteitjes matchen. Als je liever één vulling gebruikt, kun je de hoeveelheid van die vulling verdubbelen. Deze sambousek pasteitjes zijn een leuk en origineel hapje op een feestje, maar wij aten het als avondeten met een salade. Kan ook prima 🙂
Ingrediënten voor het deeg (20 stuks):
- 300 gram bloem
- 1 tl bakpoeder
- 110 ml olijf- olie
- 175 ml lauwwarm water
Voor de vulling met kikkererwten:
- 230 gram gekookte kikkererwten (uit blik of zelf gekookt)
- 2 uien
- 0,5 tl komijn
- 0,5 tl chilipoeder of pul biber (als je van pittig houdt)
Extra nodig: keukenmachine
Voor de vulling met spinazie:
- 200 gram spinazie
- 2 kleine rode uien
- 0,5 tl sumak (voeg wat extra citroensap toe als je dit niet hebt)
- een kneepje citroensap
Wat ga je doen
Verwarm de oven voor op 180ºC.
Begin met het maken van het deeg. Meng hiervoor in een grote kom bloem, bakpoeder en een halve theelepel zout. Maak een kuiltje in het midden en voeg de olijfolie en het lauwwarme water toe. Kneed in ongeveer 2 minuten met je handen tot een zacht en mooi soepel deeg, dat niet te plakkerig is. Als het deeg nog erg plakkerig is, voeg je extra bloem toe. Verdeel het deeg in ongeveer 20 kleine balletjes ter grootte van een walnoot. Leg ze op een (bak)plaat en dek tot gebruik af met vershoudfolie.
Voor de kikkererwtenvulling pureer je de kikkererwten in de keukenmachine. Snipper ook de uien. Verhit daarna een beetje olie in een koekenpan. Fruit hierin de uien goudbruin, voeg dan de kikkererwtenpuree toe. Breng op smaak met komijn, eventueel chilipeper, peper en zout. Bak nog ongeveer 5 minuten tot het mengsel goudbruin is. Draai dan het vuur uit en laat een beetje afkoelen.
Voor de spinazievulling snipper je de rode uien en was je de spinazie. Verhit een beetje olie in een pan en fruit hierin de ui kort aan. Voeg de spinazie, sumak, citroensap en peper en zout toe. Bak kort tot de spinazie geslonken is en draai dan het vuur uit.
Bekleed een bakplaat met bakpapier. Rol elk deegballetje met de hand of met een deegroller uit tot een dunne circkel. Leg een eetlepel vulling (kikkererwten of spinazie) in het midden en vouw de cirkel doormidden dicht. Druk de randen goed dicht en rol een beetje op, zodat je halve maanvormpjes overhoudt.
Bak de sambousek in het midden van de oven in 25 tot 30 minuten gaar en goudbruin. Serveer de pasteitjes op dezelfde dag of vries ze in.