Als foodblogger kun je elke maand meedoen aan de ‘foodblogswap’. Je krijgt dan een andere blog toegewezen, daar kies je een lekker recept uit en daar maak je vervolgens je eigen versie van. Een heel leuk concept wat mij betreft en ik heb dan ook al een aantal keer met veel plezier meegedaan. Eerder maakte ik onder andere een fantastische bitterkoekjescake, een hemelse dadeltaart en de Britse familieklassieker toad in the hole. Deze keer mocht ik kiezen uit de leuke recepten van The answer is food. Op deze blog vind je recepten in voornamelijk drie categorieën: lekkere lunchbox, snelle keuken en hapjes tijd. Ik vind het heel leuk dat ze deze drie categorieën heeft, want zo weet je precies waarvoor je wel en niet op deze blog moet zijn.
Ik koos deze keer voor een gerecht uit de ‘snelle keuken’. Gerechten die binnen een half uur op tafel staan. Mijn oog viel op de Italiaanse kipburger. Ik heb nog helemaal geen burgerrecept op mijn blog staan, dus deze moest het worden. Ik ging aan de slag en al snel rook de keuken heerlijk. Ik gaf een beetje mijn eigen draai aan de kipburger door hem van een knapperige buitenkant te voorzien. Dat vind ik bij kipgehakt zelf erg lekker smaken. De burger wordt verder gecombineerd met het beste uit Italië, heerlijke toppings van onder andere mozzarella, basilicum en pestomayonaise. Wij hebben er echt van gesmuld. Als je trouwens niet zo’n grote eter bent, kun je uit deze portie gehakt ook makkelijk drie iets kleinere burgers halen.
Ingrediënten voor 2 grote burgers
- 300 gram kipgehakt
- 1 el Italiaanse kruiden
- 1 (klein) ei
- 2 el bloem
- 5 el panko (Japans broodkruim, gebruik evt. paneermeel)
- 2 broodjes naar keuze (neem wat je zelf lekker vindt)
- 2 gegrilde paprika’s
- 125 gram mozzarella
- 3 el mayonaise
- 2 tl pesto
- verse basilicum
- 2 satéprikkers
Wat ga je doen
Klop het ei los in een kommetje. Meng het kipgehakt met de helft van het ei, de Italiaanse kruiden en een beetje peper en zout. Vorm van het mengsel twee burgers.
Leg de bloem op een bord en de panko op een ander bord. Haal de burgers eerst door de bloem, bestrijk dan met een beetje van het resterende ei en haal de burgers tot slot door de panko. Druk de panko voorzichtig een beetje aan.
Verhit een beetje olie in een grill- of koekenpan. Bak de burgers in 10-15 minuten goed gaar, keer halverwege.
Ga ondertussen verder met de toppings. Snijd de mozzarella in plakjes en snijd de gegrilde paprika ter grootte van het broodje. Meng de mayonaise met de pesto.
Halveer de broodjes. Begin met de blaadjes basilicum op de onderste helft van het broodje. Leg hierop de burger en daarop de mozzarella en gegrilde paprika. Maak af met de pestomayonaise en eventueel nog wat extra basilicum. Plaats hierop de bovenste helft van het broodje en steek er een satéprikker door om de kipburger stabiel te maken.
Lekker met gegrilde groenten, zoals courgette of groene asperges. Voor hele grote eters kun je er nog friet bij serveren.