Een Indiase maaltijd bestaat zelden uit 1 of 2 gerechten. Veelal worden meerdere gerechten gecombineerd, bijvoorbeeld 1 of 2 curry’s (met vlees, vis of groenten), rijst of brood, een yoghurtdip (raita), een chutney of pickle en een frisse salade. Binnenkort vertel ik jullie in een apart artikel alles over de Indiase maaltijd en hoe je zelf een lekkere Indiase currynight kunt organiseren. Eén van de gerechten die in grote delen van India vaak bij de maaltijd geserveerd wordt, is kachumber. Dit is een frisse salade, gemaakt van slechts een paar ingrediënten. Want als je meerdere gerechtjes bij een maaltijd serveert, moeten ze natuurlijk niet al te complex zijn. Kachumber wordt vaak gemaakt van in elk geval tomaat, rode ui, citroen en koriander. Soms wordt er ook nog een chilipeper, komkommer of een in reepjes gesneden kool aan toegevoegd. Mijn versie heeft geen chilipeper, omdat ik die vaak al genoeg in de curry’s stop 😉 Ik voeg wel een in blokjes gesneden komkommer toe. Dit bijgerechtje heb je in minder dan 10 minuten gemaakt en is niet alleen heerlijk bij een Indiase curry, maar ook perfect voor bij de bbq of als simpele (lunch) salade op een warme zomerse dag.
Ingrediënten voor
personen- 0,5 komkommer
- 250 gram cherrytomaatjes
- 1/2 citroen (alleen het sap)
- 0,5 rode ui
- verse koriander
Wat ga je doen
Snijd de rode ui zo fijn mogelijk. Snijd de komkommer en cherrytomaatjes in kleine stukjes. Hak de koriander grof.
Meng alle ingrediënten voor de salade door elkaar. Breng verder op smaak met peper, zout en een klein beetje olijfolie.
Bewaar de kachumber tot gebruik in de koelkast (het lekkerste is als de smaken even in kunnen trekken).