Khoresht Fesenjan – Iraanse stoofschotel met walnoten en granaatappel

Iraans - Hoofdgerecht - bereidingstijd: 20 minuten + 1,5 uur stoven

Khoresht fesenjan is een Iraanse stoofschotel. De belangrijkste ingrediënten zijn kip, granaatappel en walnoten. Hiervan wordt een saus gestoofd die heel romig is door de walnoten en tegelijk friszuur door de granaatappel. Het is een van de populairste gerechten in Iran en een echte klassieker die dus ook op mijn blog een plaatsje verdient. Ik vind het zelf een heerlijk gerecht, dat nog lekkerder is als je het een dag van tevoren klaarmaakt. Serveer met basmatirijst en een salade of gegrilde groenten.

Ingrediënten voor  personen

Wat ga je doen

Bak in een koekenpan zonder olie de walnoten in een paar minuten knapperig (let op dat ze niet verbranden!). Laat afkoelen en maal de walnoten vervolgens fijn in een keukenmachine.

Snipper de ui en snijd de kipdijfilet in blokjes. Verhit olie in een wok of hapjespan en fruit hierin de ui glazig. Voeg vervolgens de kipdijfilet, kurkuma, kaneel, zout en peper toe en bak kort aan. Voeg het water toe en laat op laag vuur met het deksel op de pan ongeveer 30 minuten pruttelen.

Voeg de gemalen walnoten en granaatappelmelasse aan de kip toe. Laat met het deksel op de pan nog een uurtje stoven. Roer regelmatig door want de walnoten branden gemakkelijk aan. Als het mengsel echt te droog dreigt te worden, voeg je nog een beetje water toe. De kip moet uiteindelijk zo gaar zijn dat hij uit elkaar valt en de saus lekker zacht en niet korrelig. Als je de saus te zuur vindt, voeg dan 1 tl suiker of honing toe.

Serveer de khoresht fesenjan met blaadjes fijngehakte munt. Je kunt er ook nog granaatappelpitjes overheen strooien, dat staat leuk.

Tips

Ik heb ook een vegetarische/vegan versie van dit recept uitgeprobeerd. Vervang hiervoor de kip door een halve flespompoen in blokjes en 250 gram kastanjechampignons. Voeg na het aanfruiten van de ui de pompoenblokjes toe met de specerijen en het water, voeg ook direct de gemalen walnoten en granaatappelmelasse toe. Voeg meer granaatappelmelasse toe dan in het recept met de kip, omdat pompoen een zoete smaak heeft van zichzelf. Laat ongeveer 30 minuten stoven. Bak ondertussen de plakjes champignons in een koekenpan gaar. Voeg aan het stoofpotje toe als de pompoen (bijna) gaar is en laat nog even meepruttelen. Proef of je de balans zoet/zuur goed vindt, voeg eventueel extra granaatappelmelasse toe. Deze versie is een stuk sneller klaar dan die met kip!

4 reacties op “Khoresht Fesenjan – Iraanse stoofschotel met walnoten en granaatappel

  1. Najib

    Ik heb nog niet uitgeprobeerd. Maar ik vind ze allemaal heerlijk verrassend en lekker klinken. Ik heb nu al trek in ik zal zeker een aantal recepten uiproberen.

  2. Him

    Ik heb alles al ingekocht. Iets ánders.
    Nog uitproberen.

  3. Mick den Hartog

    Heel lang geleden had ik een iraanse buurman. Zijn moeder kwam 2 weken over vanuit iran en zij hebben samen in mijn keuken Khoresht staan maken. Duurde maar een halve dag 😉 . Heb ooit een origineel recept gehad maar ben hem kwijtgeraakt is de loop der jaren. Qua ingrediënten lijkt deze er enorm op dus ik ga snel aan de slag.
    Antwoord volgt maar deze lijkt me sowieso ook heel erg lekker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tip