De Indiase keuken associeren we in Nederland nogal snel met rijke, zware currygerechten met veel vlees. Het klopt dat dat een deel van de Indiase keuken is, maar het is maar een klein deel. Er is (gelukkig) nog veel meer. Neem nou deze kikkererwtencurry. Dit is het volksvoedsel nummer 1 in India. Het is voedzaam, makkelijk te maken en goedkoop. En het is overheerlijk, dat was ik nog bijna vergeten te zeggen ;). Ik ben zelf echt dol op kikkererwten. Tot een aantal jaar geleden wist ik eigenlijk niet eens goed wat kikkererwten waren, ik vond de naam alleen al zo vreemd, dat ik het niet eens durfde te proberen. Haha, hoe fout kon ik het hebben? Kikkererwten zijn peulvruchten met een hele neutrale, zachte smaak. Je kunt ze heerlijk gebruiken in een salade en ik voeg ze vaak toe aan een Thaise of Indiase curry ter vervanging van vlees. Kikkererwten zitten namelijk vol eiwitten, ijzer en vitamine B. Deze kleine knikkertjes zijn daarmee een perfecte vleesvervanger. En ook gewoon erg lekker, je kunt er alle kanten mee op! De lekkerste kikkererwten krijg je als je ze zelf weekt en kookt, maar je kunt ook kikkererwten uit pot of blik nemen.
De specerijen brengen de kikkererwten in deze curry echt naar een ander niveau en doordat je de uien lang bakt, geven ze onwijs veel smaak af. Het citroensap zorgt voor een frisse toets in het geheel. Deze kikkererwtencurry, chana masala, is een heerlijke lunch, maar doet het ook goed als avondmaaltijd. Je kunt hem serveren met een lekkere frisse salade, zoals deze kachumber. Als je echt wilt uitpakken, kun je deze kikkererwtencurry ook combineren met een andere curry met groente of vlees en rijst of brood (naan). Vanzelfsprekend kun je dan met meer mensen van deze hoeveelheid eten. Alles is mogelijk, afhankelijk van hoe lang jij in de keuken wilt staan. Deze curry heb je in elk geval binnen 25 minuten gemaakt en het grootste deel van die tijd hoef je niets anders te doen dan af en toe te roeren. Easy!
Ingrediënten voor 2 personen
- 600 gram gekookte kikkererwten
- 2 uien
- 4 teentjes knoflook
- stukje gember van 3 cm
- verse groene of rode chilipeper
- 0,5 tl kurkuma
- 0,5 tl chilipoeder (of meer naar smaak)
- 1 tl garam masala
- 1 tl komijn
- 1,5 tl koriander
- blik gepelde tomaten
- sap van 1 citroen
- evt. verse koriander
Wat ga je doen
Snijd de uien in halve ringen. Verhit een beetje olie in een braadpan en bak hierin de uien tot ze helemaal bruin zijn. Dit duurt zeker 10 minuten.
Snijd ondertussen de gember, knoflook en chilipeper fijn. Voeg na 10 minuten aan de uien toe en bak 30 seconden mee. Voeg dan ook de kurkuma, chilipoeder, garam masala, komijn, koriander, gepelde tomaten en de kikkererwten toe. Laat op laag vuur ongeveer 15 minuten pruttelen.
Voeg op het laatst het citroensap toe en breng verder op smaak met peper en zout. Garneer eventueel met verse koriander.