Ik keek eens rond in het archief van mijn blog en vond dat er nog maar weinig recepten uit Oost-Europa/Rusland online stonden. Daar moest maar eens verandering in komen en daarom ging ik aan de slag met een recept voor kip kiev. Kiev is de hoofdstuk van de Oekraïne en daar is dit kipgerecht dus naar vernoemd. Er is echter discussie of het gerecht nou uit de Oekraïne of Rusland afkomstig is. Ik ga me er niet aan wagen om daar een uitspraak over te doen, want voor je het weet, krijg ik Poetin en consorten over me heen. Wat in elk geval vaststaat, is dat dit kippetje gevuld met kruidenboter en pancetta onwijs smaakvol is en dus zeker een plekje op mijn blog verdiend. Het is even een werkje, maar dat is het waard. Bij de kip kiev maakte ik een koolsalade, een beetje zoals de Amerikaanse coleslaw, maar dan zonder bergen mayonaise. Ik maakte een dressing op basis van yoghurt, een stuk gezonder dus. Maak je gerecht af met wat gebakken of gekookte aardappeltjes en dan heb je een waar feestmaal op tafel!
Ingrediënten voor 2-3 personen
Voor de kip:
- 2-3 kipfilets
- 30 gram ontbijtspek of pancetta
- paar takjes verse peterselie
- 30 gram roomboter
- 2 teentjes knoflook
- 25 gram bloem
- 1 ei
- 2 el melk
- 50 gram paneermeel
- cocktailprikkers
Voor de koolsalade:
- 1/2 witte kool (gebruik gesneden kool als je geen keukenmachine hebt)
- 50 gram cranberries of rozijnen
- 1 grote appel
- half bosje verse peterselie
- evt. handje amandelschaafsel
Dressing salade:
- 2 el yoghurt
- scheutje olijfolie
- 2 tl mosterd
- 1 tl honing
- sap van 1/2 citroen
Wat ga je doen
Verwarm de oven voor op 200ºC.
Snijd het spek in kleine stukjes. Bak dit een koekenpannetje eventjes op tot het licht krokant is.
Hak de peterselie (voor de kip) zo fijn mogelijk. Pers de knoflooktenen uit.
Meng voor de kruidenboter het spek met de peterselie, knoflook, roomboter en een beetje peper. Door de warmte van het spek zal de boter een beetje smelten en kun je de ingrediënten goed mengen. Zet daarna in de koelkast om hard te worden.
Ondertussen kun je vast verder gaan met de koolsalade. Maak met de keukenmachine dunne reepjes (julienne) van de kool, of gebruik voorgesneden kool. Laat de cranberries of rozijnen in een beetje heet water weken.
Is je boter al een beetje hard? Ga dan verder met de kip kiev, anders kun je ook eerst de salade afmaken (zie hieronder). Dek de kipfilets af met een beetje vershoudfolie en sla de kip voorzichtig met een vleeshamer of ander zwaar voorwerp een beetje platter. Gooi het folie weg. Leg op elke kipfilet in het midden een rolletje van de kruidenboter. Rol de kip voorzichtig op en zorg dat deze aan alle kanten goed sluit. Je kunt hiervoor eventueel een cocktailprikker gebruiken in het midden en/of aan de zijkanten van de kip. Hoe makkelijk het rolletje sluit, ligt een beetje aan de vorm van je kipfilet.
Strooi de bloem op een bordje. Strooi ook het paneermeel op een bordje. Klop het ei met de melk los in een kommetje. We gaan nu de kip paneren. Haal hiervoor de kip eerst door de bloem, zorg dat de kip rondom met bloem bedekt is. Haal de kip daarna door het ei en als laatste door het paneermeel. Er moet een mooi laagje paneermeel om de kip komen.
Verhit ruim boter of olie in een koekenpan en bak hierin de kipfilets even aan tot het korstje rondom goudbruin is. Haal de kipfilets dan uit de pan.
Bak de kipfilets nog ca. 15 minuten af in de oven, tot ze vanbinnen ook mooi gaar zijn.
Ondertussen kun je de salade afmaken. Schil de appel en snijd in blokjes. Snijd de peterselie fijn. Haal de rozijnen of cranberries uit het water en dep droog. Meng de kool met de appel, rozijnen of cranberries en peterselie. Meng alle ingrediënten voor de dressing door elkaar. Proef en voeg naar smaak nog peper & zout toe, honing (voor een zoetere smaak) of mosterd (voor een scherpere smaak). Maak de salade eventueel af met wat amandelschaafsel.
Serveer de kip kiev met de salade en bijvoorbeeld gebakken aardappeltjes.