Begin 2015 publiceerde ik op mijn blog een recept voor een vegetarische korma, die ik de dubieuze titel ‘kip korma zonder kip’ meegaf. Het was een lekker recept, maar de foto deed anders vermoeden en ik denk dat dat eraan bijgedragen heeft dat dit recept nauwelijks werd bekeken en waarschijnlijk dus ook niet gemaakt.
Daarom vandaag een geheel herziene versie van deze Indiase klassieker. Nog steeds vegetarisch, maar in plaats van aardappel en aubergine, kies ik nu voor snijbonen, tomaat en aubergine als vulling. Dat geeft een wat gevarieerdere smaak en een wat appetijtelijker aanzien. Natuurlijk kun je volop variëren in de groente die je gebruikt, bijna alle groenten lenen zich wel voor dit recept. Het is maar net wat je zelf lekker vindt. Denk bijvoorbeeld eens aan wortel, pompoen, zoete aardappel, broccoli of bloemkool. Verder zit deze vegetarische korma bomvol alle authentieke Indiase smaken. De typische korma smaak is afkomstig van de cashewnoten en rozijnen en de geurige specerijen zoals garam masala, kaneel en kardemom. Ik hoop dat deze herziene editie in de smaak gaat vallen 🙂
Ingrediënten voor
personen- 2 uien
- 3 teentjes knoflook
- 3 cm verse gember
- 1 groene peper (of een rode peper)
- 50 gram cashewnoten
- 1 el garam masala
- 1,5 tl komijnpoeder
- 1,5 tl korianderpoeder
- 400 ml kokosmelk
- 2 kaneelstokjes
- 1 laurierblad
- 5 kardemompeulen
- 1 aubergine
- 200 gram snijbonen (of sperziebonen)
- 1 tomaat
- 1 handje rozijnen
- beetje verse koriander
- extra nodig
- keukenmachine
Wat ga je doen
Pel de ui en knoflooktenen. Schil de gember en verwijder het kapje en eventueel de zaadlijsten van de peper. Doe alles samen met de cashewnoten in de keukenmachine en mix tot je een gladde pasta hebt.
Verhit een flinke scheut olie in een wok of braadpan. Bak hierin de pasta ongeveer 5 minuten aan, tot de geuren volop vrijkomen. Voeg de garam masala, komijn en koriander, kaneelstokjes, laurierblad en kardemompeulen toe en bak 30 seconden mee. Voeg dan de kokosmelk toe.
Snijd de aubergine in stukjes van ongeveer 1,5×1,5 cm en voeg aan de curry toe. Ga vervolgens verder met de snijbonen of sperziebonen: verwijder de uiteinden en snijd ze in stukjes van ongeveer 3 cm lang. Voeg aan de curry toe. Snijd tenslotte de tomaat in kleine stukjes en voeg toe, samen met een handje rozijnen. Laat de curry ongeveer 15-20 minuten pruttelen tot de aubergine en boontjes redelijk zacht zijn, ik vind het zelf lekker als de boontjes nog een bite hebben, maar je kunt ze natuurlijk langer laten pruttelen voor een zachter resultaat.
Breng de curry op smaak met peper en (redelijk wat) zout. Als je gezouten cashewnoten hebt gebruikt, hoef je minder zout toe te voegen. Verwijder kaneelstokjes, laurierblad en kardemompeulen, als je ze nog kunt vinden.
Hak de koriander fijn. Strooi de koriander over de korma. Lekker met rijst of naan.
Tips
- Maak je dit gerecht voor 4 personen of meer, dan kun je verhoudingsgewijs ook wat minder groenten gebruiken en een blikje kikkererwten toevoegen. Dat smaakt ook heel lekker!
Ik vind het juist wel een grappige titel 😉 Ziet er erg lekker uit 😀
Haha dankje. Je moet een beetje blijven prikkelen toch? 😉
Pingback: 10x curry recepten - De Wereld op je Bord
Met zoete aardappel, peterselie en citroensap gemaakt.