Vandaag luid ik de kerstperiode op De Wereld op je Bord echt in. Lang verwacht, eindelijk gekomen! 😉 Hoewel de Sint nog in het land is, vind ik dat we al best wat inspiratie voor de kerstdagen op kunnen doen. En ook al kan je uiteindelijk in 2 dagen helemaal niet zo heel veel eten, toch kopen we met z’n allen massaal kerstkookboeken, kooktijdschriften en scrollen we het hele internet af op zoek naar lekkere recepten. Ik maak me er ook schuldig aan hoor! Het is toch heerlijk om je te verlekkeren aan al die fantastische kerstrecepten en je kerstmenu 25x keer aan te passen tot je hét perfecte menu gevonden hebt. Uiteindelijk wordt er dan toch altijd wel weer iets niet zoals je gehoopt had en dat is nu net de charme van het geheel. Want een niet perfecte kerst, is juist perfect!
De komende tijd kun je in ieder geval om de dag een nieuw kerstrecept verwachten. Ook dit jaar hoop ik jullie weer te inspireren met verrassende kerstrecepten met smaken van over de hele wereld, zonder dat je het gevoel hebt dat je in een Aziatische toko beland. Want een Indiase curry is weliswaar verrukkelijk, met Kerst willen we toch ook een beetje traditionele en nostalgische gerechten eten. Verwacht dus klassieke ingrediënten en smaken, maar dan even net anders gecombineerd.
Het eerste recept dat ik met jullie deel is deze hele kip met granaatappel. Een hele kip zet ik niet zo vaak op tafel, en daarom staat het met Kerst extra feestelijk. Het is een ideale optie als je met te weinig personen bent om een gigantische kalkoen op te eten. Deze kip krijgt een Arabisch tintje door het gebruik van ras-el-hanout, sumak en granaatappelmelasse. Geen standaard ingrediënten, al zie je ze steeds vaker in recepten opduiken en zijn ze ook op steeds meer plekken te koop. Vrijwel elke Turkse supermarkt heeft deze ingrediënten, dus daar zul je zeker slagen. En hoewel deze kip dus een Arabisch tintje heeft, gaat de smaak van de kip ook heel goed samen met klassieke bijgerechten zoals stoofpeertjes, aardappelpuree of spruiten. Zoek je inspiratie voor een heel kerstmenu, scroll dan vooral even helemaal naar beneden, daar geef ik je bij elk kerstrecept dit jaar ook een menusuggestie cadeau.
Ingrediënten voor
personen- 1 hele biologische kip
- 4 teentjes knoflook
- 3 takjes tijm
- 1 citroen
- 2 tl ras-el-hanout
- 1,5 tl sumak
- 2 el granaatappelmelasse
- 1 el balsamicoazijn
- 1,5 tl honing
- 1 granaatappel
- evt. keukentouw (om de kip dicht te binden)
Wat ga je doen
Verwarm de oven voor op 180°C.
Pel de knoflooktenen en plet ze. Halveer de citroen. Vul de binnenkant van de kip met de knoflooktenen, citroen en takjes tijm. Bind eventueel de poten van de kip vast met keukentouw. Daarmee sluit je de holte af en weet je zeker dat de vulling er niet uit komt.
Meng de ras-el-hanout met de sumak en royaal peper en zout. Wrijf de kip hiermee aan beide kanten in. Leg de kip in een ingevette ovenschotel met de borst naar beneden.
Bak de kip 30 minuten in de oven. Meng ondertussen vast de granaatappelmelasse met de balsamicoazijn, honing en een beetje zout. Proef of de balans zoet-zuur zo goed is, voeg eventueel extra granaatappelmelasse of honing toe.
Draai de kip om, zodat de borst nu boven ligt. Smeer de granaatappelglaze over de kip. Plaats de kip terug in de oven en bak nog 40 minuten. Bedruip de kip halverwege nog een keer met het granaatappelvocht. Prik nadat de kip totaal 70 minuten in de oven heeft gezeten in het dikste stuk (de borst), als hier helder vocht uitloopt is de kip gaar. Is het vocht nog troebel/roze dan plaats je de kip nog even terug.
Haal de granaatappelpitjes uit de granaatappel. Leg de kip op een mooie schaal en bestrooi met de granaatappelpitjes. Serveer de kip in zijn geheel en snijd hem pas aan tafel aan.
Tips
- Je kunt de kip de ochtend van tevoren vast insmeren met de kruiden. Ook de granaatappelglaze kun je vast klaarzetten. Je hoeft de kip dan alleen nog maar in de oven te zetten en halverwege te keren als je gasten er zijn.
- Snijd de kip met een scherp mes door in het midden langs de ruggengraat eerst de borstfilets los te snijden. De poten kun je vervolgens los snijden, je vindt vanzelf het gewrichtje waar je de kip makkelijk doormidden kunt snijden.
- Eventuele restjes kip bak je de volgende dag op in de pan met wat specerijen. Heerlijk door de salade of op een sandwich.
- Van het karkas kun je een heerlijke kippenbouillon trekken.
Menusuggestie – luxe kerstmenu
*
Hele kip met granaatappel & Perzische juwelenrijst & traybake van pompoen, champignons en spruitjes
*
Charlotte Russe met rood fruit