Kung pao kip is een beroemd Chinees gerecht, afkomstig uit de Sichuan keuken. China kent namelijk niet echt één keuken voor het hele land, maar een aantal regionale keukens, die onderling behoorlijk kunnen verschillen. De keuken uit Sichuan (in het westen van China), staat erom bekend heel erg pittig te zijn. Deze kung pao is dus ook een pittig gerecht, al is mijn recept iets minder pittig (varieer naar smaak door meer of minder pepers te gebruiken).
Mijn herinnering aan kung pao kip gaat terug naar 2012, toen ik voor mijn studie een tijd in China woonde. Dat was niet in Sichuan, maar ik at regelmatig een heerlijk pittig gerecht met kip en pinda’s. Ik had geen idee hoe het heette, dus toen ik weer thuis was, ben ik het gaan uitzoeken en zo kwam ik deze kung pao kip op het spoor. Een heerlijk gerecht, waarbij de Sichuan peper een unieke smaak aan het gerecht geeft. Helaas is deze peper in de supermarkt niet verkrijgbaar, bij de toko kun je hem wel vinden. Als je de kans hebt, is het absoluut de moeite waard om deze peper in huis te halen. Wees wel voorzichtig met het doseren, want de peper geeft een hele bijzondere prikkelende smaak op je tong. Goed gedoseerd smaakt dat fantastisch, maar als je teveel gebruikt is de peper te overheersend.
Deze Chinese klassieker is heel makkelijk te maken en heb je binnen 15 minuten op tafel. Ik maak hem de laatste tijd zelf met zogenaamde vegetarische ‘kipstukjes’, daar leent dit gerecht zich ook heel goed voor. Combineer met witte rijst en een groente bijgerecht, zoals deze paksoi in oestersaus, en je hebt een fantastische maaltijd!
Ingrediënten voor 2 personen
- 200 gram kipfilet of vegetarische kipstukjes
- 1 rode peper (of 2-3 gedroogde rode pepers)
- 2 bosuitjes
- 2 teentjes knoflook
- stukje gember van ongeveer 3 cm
- handje pinda’s
Voor de marinade
- 1 el sojasaus
- 1 el Shaoxing rijstwijn (of droge sherry)
- 1 tl maizena
Voor de saus
- 1 el sojasaus
- 1 tl sesamolie
- 1 tl balsamicoazijn
- 0,5 tl Sichuan peper (of zwarte peper)
- 0,5 tl suiker
Wat ga je doen
Snijd de kipfilet in blokjes. Meng de (vegetarische) kip met de ingrediënten voor de marinade en zet opzij.
Snijd de rode peper(s) in ringetjes. Hak de gember en knoflook zo fijn mogelijk. Snijd de bosuitjes in dunne ringetjes.
Verhit een olie in een wok op hoog vuur en bak hierin de kip, gember, knoflook en peper(s) tot de kip goed gaar is. Zet het vuur lager en voeg de ingrediënten voor de saus toe, laat 1 minuut mee koken. Voeg de pinda’s toe en garneer de kip met de bosuitjes.
Serveer de kung pao kip direct met rijst en een groentegerecht, zoals deze paksoi in oestersaus.
Hallo Elianne, zojuist je recept gemaakt en het was weer erg lekker. Ik neem aan dat je de zaadlijst van de rode peper niet gebruikt als je 1 peper voor 2 personen neemt.,anders wordt het wel erg pittig. Voor de sojasaus kan je het beste de light versie van Kikkoman gebruiken. Dat is die met de groene dop en heeft veel minder zout. Groeten Ton