Land: Grieks (3)

Boureki is ook weer zo'n heerlijke Griekse ovenschotel, waarbij je met een paar ingrediënten iets lekkers op tafel zet. Inclusief ui en knoflook heb je maar 7 ingrediënten nodig. Boureki is oorspronkelijk afkomstig uit Kreta en wordt gemaakt met aardappel, courgette, feta en mizithra, een kaassoort die erg op ricotta lijkt. Tijdens mijn zoektocht naar Griekse recepten, kwam ik dit gerecht tegen en het leek me eerlijk gezegd een beetje smakeloos. Dan vind ik het echter juist leuk om zo'n gerecht toch te proberen om te kijken...

Souvlaki is ook zo'n echte Griekse klassieker. Als je op vakantie naar Griekenland bent geweest, heb je het hoogstwaarschijnlijk wel eens gegeten, en ook in Nederland is souvlaki populair. De kip wordt gemarineerd in knoflook, oregano en paprikapoeder en daarna geroosterd in de grillpan of op de barbecue. Dat geeft een lekkere geroosterde smaak, wat weer fantastisch combineert met de romige tzatziki. Ik heb dit recept ook met vegetarische 'kipstukjes' geprobeerd, dat smaakt net zo lekker en is dus ook een (duurzame) aanrader....

Tzatziki is een van de allerbekendste Griekse recepten, en dat terwijl het zo eenvoudig is. Of misschien juist wel omdat het zo eenvoudig is! Een dip met yoghurt vind je in bijna alle keukens, denk bijvoorbeeld aan de Indiase raita of de Perzische Mast-O-Khiar. De versie van de Grieken heet tzatziki en is lekker bij bijna alles, het is een goede aanvulling op vlees en vis, maar je kunt er ook heerlijk een broodje in dippen. Voor een goede tzatziki zijn 2 dingen van belang: een goede kwaliteit Griekse yoghurt en een goed uitgeknepen...

Spanakopita is ook weer zo'n Grieks gerecht dat eigenlijk vrij eenvoudig is qua ingrediënten, maar toch een absolute smaaksensatie! Ik vind dat wel intrigerend aan de Griekse en Italiaanse keuken, die weten met weinig smaken iets spectaculairs te maken. De belangrijkste ingrediënten van Spanakopita zijn filodeeg, spinazie, ei en feta. Ik voegde daar zelf nog pijnboompitjes en zwarte olijven aan toe. Filodeeg uit de diepvries vind ik zelf altijd lastig om mee te werken, omdat het zo snel scheurt. Ik merkte dat het helpt om de...

Dit is het kortste recept dat ik ooit gepubliceerd heb. Ook wel eens fijn toch? Deze Griekse kaasdip, tirokafteri, heb je in 5 minuten gemaakt. Tirokafteri betekent zoiets als 'pittige kaas'. De kaasdip is pittig door de rode pepers en zoutig door de feta. Ik voeg aan deze dip ook nog wat geroosterde paprika toe, dit geeft ook de mooie dieprode kleur aan de dip. Samen een heerlijke combinatie, lekker op een toastje of een warm pitabroodje. Maar ook als saus bij een stukje (geroosterd) vlees doet deze dip het heel goed. Of gebruik...

Moussaka is waarschijnlijk wel het bekendste Griekse gerecht, en wat mij betreft ook absoluut het lekkerste. Ik had het al lang niet meer gemaakt, maar nadat ik met dit recept aan de slag was gegaan, was ik gelijk weer helemaal fan. Mijn moussaka lukte perfect en had alle smaken in zich, de gebakken aardappeltjes, geroosterde aubergine, zachte bechamelsaus en krachtige gehakt-tomatensaus met rode wijn. Eerder maakte ik dit gerecht met gewoon rundergehakt, maar inmiddels maak ik het standaard met vegetarisch gehakt. Ik vind het...

Tip