Bij een Indiaas gerecht zoals een curry, eten wij vaak rijst. Dat kan natuurlijk prima, maar vooral in het Noorden van India is het heel gebruikelijk om bij elke maaltijd naast of in de plaats van rijst ook chapati's te serveren. Chapati's zijn een soort platbroden die je bakt in de pan. Je kent ze misschien nog wel van KNORR, die hadden vroeger een pakje met 'Indiase chapati's'. Die leken niet echt op het origineel, maar dat is meestal zo bij dat soort fabrieksproducten. Ach, ik vond ze heerlijk en was nog onwetend ;). Gelukkig...
Land: Indiaas (16)
Simpel kan zo soms betoverend lekker zijn. Neem nou deze mangolassi, slechts 3 of 4 ingrediënten, en daarmee creëer je een magisch lekker drankje. Ik twijfel wel eens, of ik zo'n recept op de blog zal delen. Ik denk soms dat een recept minstens heel ingewikkeld moet zijn ofzo. Maar dat is natuurlijk vreemd, want de kracht van een paar pure ingrediënten die goed gecombineerd worden, is onovertroffen. Lassi is een yoghurtdrink uit India die op hete dagen gedronken wordt ter verkoeling. Op de gewone naturel yoghurtlassi bestaan...
Een Indiase maaltijd bestaat zelden uit 1 of 2 gerechten. Veelal worden meerdere gerechten gecombineerd, bijvoorbeeld 1 of 2 curry's (met vlees, vis of groenten), rijst of brood, een yoghurtdip (raita), een chutney of pickle en een frisse salade. Binnenkort vertel ik jullie in een apart artikel alles over de Indiase maaltijd en hoe je zelf een lekkere Indiase currynight kunt organiseren. Eén van de gerechten die in grote delen van India vaak bij de maaltijd geserveerd wordt, is kachumber. Dit is een frisse salade, gemaakt van...
Bij elke Indiase maaltijd wordt er een gerecht(je) op basis van yoghurt gegeten. Al is het maar 1 of 2 eetlepels raita per persoon, voor een Indiër is een maaltijd zonder yoghurt niet compleet. Yoghurt heeft een verkoelend effect en neutraliseert daarmee de pittige currygerechten. De yoghurt is daarnaast belangrijk vanwege de bacterieculturen die erin zitten, deze zouden een goede bacteriële flora in het spijsverteringssysteem brengen. Dit laatste klinkt mij logisch in de oren, maar ik heb het niet wetenschappelijk gecheckt...
Chutney is wat mij betreft echt een briljante uitvinding. Jam vind ik zelf vaak te zoet, maar het zoetzure van een chutney vind ik echt zalig. Zeker als de chutney gemaakt wordt van mango, een van mijn favoriete fruitsoorten, heb je dan een stukje hemel op aarde. De mangochutney krijgt een beetje pit mee van de rode peper en gember, is lekker zoet door de mango en het zuur in deze chutney komt van de azijn. Proef vooral of je de onderlinge verhoudingen lekker vindt, en voeg eventueel naar je eigen smaak wat meer azijn of suiker...
Kedgeree. Een Engels klinkende naam en dat klopt ook wel. Kedgeree is een Engels-Indiaas gerecht dat gebaseerd is op het Indiase Khichri, een gerecht met rijst en groenten of linzen. De Engelse kolonisten die naar India kwamen, maakten hun eigen versie van dit Indiase gerecht door er schelvis aan toe te voegen. Zo ontstond in de 19e eeuw de Kedgeree, een gerecht dat door de Engelsen zelfs als ontbijt werd genuttigd. Dat lijkt mij nou niet bepaald lekker, maar ik ben sowieso niet zo van de zware ontbijtjes. Als avondeten vind...