Lasagne is een van mijn favoriete gerechten. Je kunt er alle kanten mee op, van een traditionele bolognese met gehakt en tomaat, tot een hippe variant met pompoen en appel die ik eens in het Delicious. magazine zag langskomen. Ik koos deze keer voor een vegetarische lasagne met courgette & gegrilde paprika en dat pakte heel goed uit! Het is een echte laagjeslasagne geworden, opgebouwd uit tomatensaus, courgetteslierten, gegrilde paprika en lasagnebladen en afgewerkt met een heerlijke romige bechamelsaus. Dit is genieten!
Ingrediënten voor 4 personen
- ongeveer 12 lasagnebladen
- 1 ui
- 3 teentjes knoflook
- 1 el oregano
- paar takjes verse tijm of 1 el gedroogde tijm
- 1 blik tomatenblokjes
- 1 pak passata di pomodori
- 2 courgettes
- 1 pot gegrilde paprika
- 250 g cherrytomaatjes
- 75 g geraspte (parmezaanse) kaas
Voor de bechamelsaus
- 25 g boter
- 30 g bloem
- 300 ml melk
Wat ga je doen
Verwarm de oven voor op 200°C. Halveer de cherrytomaatjes. Snijd de gegrilde paprika in plakken.
Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Verwarm een wok of hapjespan met 1 el olie en fruit hierin de ui en knoflook zachtjes aan. Rits de blaadjes tijm van de takjes en voeg de tijm, oregano, tomatenblokjes en passata di pomodori toe. Laat op laag vuur zachtjes koken. Voeg peper en zout naar smaak toe.
Maak met een kaasschaaf of mandoline lange plakken van de courgettes. Kook de courgettes in ca. 2 minuten beetgaar. De courgettes mogen nog een bite hebben. Spoel de courgettes koud na het afgieten, zodat ze niet verder doorgaren.
Voor de bechamelsaus smelt je in een klein pannetje de boter. Voeg vervolgens de bloem toe en kook 2-3 minuten op laag vuur. Het mengsel mag niet bruin worden, want dan kun je opnieuw beginnen! Voeg dan de melk beetje bij beetje toe, terwijl je goed roert met een garde. Laat in een paar minuten de saus een beetje indikken, blijf roeren zodat er geen klontjes ontstaan. Haal van het vuur en breng op smaak met peper en zout.
Nu ga je de lasagne opbouwen: begin met een dun laagje rode saus. Leg daar bovenop een derde van de gegrilde paprika en vervolgens een derde van de courgetteslierten. Leg hierop een laag lasagnebladen. Dit herhaal je nog twee keer. Bovenop de laatste laag lasagnebladen komt de bechamelsaus. Leg op de bechamelsaus de cherrytomaatjes en bestrooi rijkelijk met kaas.
Bak de lasagne in de oven in 30 minuten gaar en goudbruin.