Vandaag staat er een Peruaanse klassieker op de blog, Lomo saltado. De betekenis van lomo saltado is zoiets als springend wild. Hiermee wordt gedoeld op de bereidingswijze, het vlees wordt namelijk op hoog vuur gebakken waardoor het als het ware gaat ‘springen’. Het rundvlees (biefstuk, runderreepjes oid) gaat gepaard met tomaten, sojasaus en azijn. Qua smaak is het eigenlijk een combinatie van Aziatische en Peruaanse smaakmakers. Dit wordt gegeten met friet en rijst. Friet met rijst?? hoor ik je denken. Dat leek mij in eerste instantie ook vreemd, maar trust me, het is echt lekker! Als je het nou echt niet aandurft kun je de rijst ook weglaten en meer friet serveren. Hier thuis is lomo saltado echt een succes, wij vinden het heerlijk. Friet met rijst, bring it on!
Ingrediënten voor 2 personen
– 250 gram ovenfriet of verse friet
– 125 gram rijst
– 200 gram biefstuk of runderreepjes
– 1 rode ui
– 3 tomaten
– 1 chilipeper
– 1 tl komijn
– half bosje verse koriander
– half bosje verse peterselie
– 2 teentjes knoflook
– 2 el sojasaus
– 2 el rode wijnazijn
Wat ga je doen
Bak de ovenfriet volgens de aanwijzingen op de verpakking (ongeveer 20 minuten waarschijnlijk). Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Snijd het vlees in kleine stukjes (als je ongesneden vlees hebt gekocht). Snipper de ui en pers de knoflook uit. Hak de peper en de kruiden fijn en snijd de tomaten in blokjes.
Bak het vlees op hoog vuur kort aan. Zet het vuur iets lager en bak de ui, knoflook en peper mee tot de ui gaat glanzen. Voeg vervolgens de tomaten, sojasaus, azijn en komijn toe. Bak 5 minuten mee en voeg dan de peterselie en koriander toe.
Op het allerlaatst voeg je de ovenfriet toe aan het vlees. Serveer direct (anders wordt de friet slap) met de rijst.
Lekker met een frisse salade.
Tijdens tripjes naar Peru zag ik ‘lomo saltado’ overal staan op de menu kaarten van de eetgelegenheden die het Peruaanse straatbeeld typeren. Het gerecht is echt een favoriet onder de Peruaanse bevolking! Wat leuk dat ik het nu hier zie staan en vooral fijn dat het niet eens zo ingewikkeld te bereiden is 🙂 Ik heb het gemaakt en het was heerlijk. Om het vlees extra smaak te geven had ik deze alvast wat uren in uien laten marineren. Gracias!!
Hoi Sandra, leuk dat je de lomo saltado geprobeerd hebt! Al een oudje hier op mn blog 😉 maar daarom niet minder lekker. Ik ben zelf nooit in Peru geweest, leuk om te horen dat jij het daar ook overal gezien hebt. Ik ga het binnenkort ook weer eens maken!