Sommige gerechten zijn perfect in al hun eenvoud. Dat gevoel heb ik ook bij deze Melanzane alla parmigiana. Wanneer je kwalitatief goede tomaten en mozzarella gebruikt, komt dit gerecht het beste tot zijn recht. De klassieke combinatie tomaat-mozzarella-basilicum wordt hier aangevuld met aubergine, waardoor je automatisch een meer vullende schotel krijgt. Heerlijk met pasta of een stukje brood, bijvoorbeeld ciabatta. Je maakt dit gerecht al in 20 minuten, waarna het nog eventjes de oven ingaat. En dan niet de hete ovenschaal uit je handen laten vallen he.. (ja dat gebeurde mij, gelukkig was de foto net gemaakt ;))
Ingrediënten voor 2 personen
- 1 grote ui
- 2 teentjes knoflook
- 600 gram gepelde tomaten
- 2 aubergines
- bol mozzarella
- een klein beetje geraspte parmezaanse kaas
- 1 bosje basilicumblaadjes
Extra nodig:
- grillpan
Wat ga je doen
Verwarm de oven voor op 200ºC. Vet een ovenschaal in met een beetje olie of boter.
Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Snijd de aubergine over de lengte in lange plakken.
Verhit een beetje olie in de grillpan en grill de aubergines aan beide kanten tot ze bruine streepjes krijgen en zacht beginnen te worden.
Verhit een beetje olie in een wok of hapjespan en fruit hierin de ui en knoflook aan tot de ui glazig is. Voeg dan de gepelde tomaten toe. Hak de tomaten enigszins in stukken met je spatel. Laat zachtjes koken.
Hak de helft van de basilicum fijn en voeg aan toe aan het tomatenmengsel. Breng verder op smaak met peper en zout.
Trek de mozzarella in ongeveer 10 stukken uit elkaar.
Bouw de melanzane op door te beginnen met een laag aubergineplakken. Gebruik hiervoor de helft van de aubergine. Leg hier de helft van de mozzarella op en giet de helft van het tomatenmengsel erover. Herhaal deze stappen, dus breng nogmaals een laag aubergineplakken, mozzarellaplakken en tomatensaus aan. Bestrooi de melanzane tot slot met een beetje parmezaanse kaas.
Bak de melanzane alla parmigiana ca. 30 minuten in de oven. Bestrooi daarna met de resterende basilicumblaadjes.
Lekker met een stukje (stok)brood.