Chili con carne is zo’n recept dat iedereen wel kent denk ik. Chili con carne betekent chili met vlees, chili sin carne is chili zonder vlees. Vandaag deel ik dus de vegetarische versie. Chili con carne is van oorsprong een stoofpot met vlees uit het grensgebied tussen Texas en Mexico (de Tex-mex keuken). Er bestaan vele versies van het recept. Hier geef ik mijn ultieme recept voor chili sin carne. Ik heb lang geëxperimenteerd met verschillende smaken en toevoegingen en ben uiteindelijk op dit recept uitgekomen. Door de toevoeging van whisky, pure chocolade en eventueel een chipotle morito peper krijgt het gerecht een diepe, rijke smaak. Misschien denk je ‘chocolade??’. Ja inderdaad, dat wordt vaker in de Mexicaanse keuken gedaan en zolang je voor chocolade gaat met een hoog cacaogehalte (70-80%) geeft dit een heerlijke smaak aan je gerecht, zonder dat het ongezond wordt. De chipotle morito peper is een typisch mexicaanse peper met een diepe rokerige smaak. Hij is niet makkelijk verkrijgbaar, dus je kunt ook gerookt paprikapoeder gebruiken (of dit helemaal weglaten). Door alle smaken mis je het vlees in dit recept totaal niet, mocht je toch iets willen toevoegen, neem dan gehakt of een in stukjes gesneden chorizoworst.
Ingrediënten voor 3-4 personen
- 1 grote ui
- 3 teentjes knoflook
- 1 blikje tomatenpuree
- 1 blik gepelde tomaten
- 2 paprika’s
- 1 el oregano
- 1 el komijn
- 1 el paprikapoeder
- 1 tl kaneel
- ½ tl chilipoeder
- evt. 1 chipotle morito peper of 1 tl gerookt paprikapoeder
- scheut whisky
- 1 blikje mais
- 2 blikken gemengde bonen (uitlekgewicht 240 gram). Ik gebruikte een combinatie van kidney, borlotti en witte bonen
- rasp en sap van 1 limoen
- 25 gram extra pure chocolade
Wat ga je doen
Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Snijd de paprika’s in blokjes.
Verhit olie in een wok of hapjespan en fruit hierin de ui en knoflook tot de ui gaat glanzen. Voeg dan de paprika’s toe en bak 5 min. mee. Vervolgens voeg je alle kruiden, de whisky, het blikje tomatenpuree en de gepelde tomaten toe. Als je een chipotle peper gebruikt, snijd deze dan in kleine stukjes voor je hem toevoegt. Laat ongeveer 5 minuten pruttelen, voeg dan ook de mais, bonen, limoensap, limoenrasp en pure chocolade toe. Tot slot voeg je ongeveer 300 ml water toe.
Laat minimaal 30 minuten pruttelen met het deksel op de pan. Voor deze chili geldt: hoe langer hij staat te pruttelen, hoe lekkerder. Voeg eventueel nog wat water toe als je chili te droog wordt.
Je kunt de chili sin carne zo serveren, hij is vullend genoeg door de bonen. Het is ook lekker om de chili op te dippen met een zak tortillachips. En als je helemaal wilt uitpakken geef je er ook nog guacamole en zure room bij.
Hi Elianne! (:
Wat een verrukkelijke recepten heb jij op je blog staan! Met jouw recepten is vegetarisch koken voor mij een stuk makkelijker en genieten ook mijn huidige gastouders mee! Bedankt daarvoor!
Vanavond weer genoten van deze heerlijke klassieker, welke telkens smakelijker lijkt te worden. Leuk dat de diversiteit van recepten ook zo groot is dat er voor elk weertype en maaltijd wel iets bijzit.
Welk recept van jouw blog zal de volgende worden? 😉
Nogmaals dank,
Hi Tim, nog bedankt voor je leuke reactie! Door mijn vakantie was ik er niet aan toegekomen te reageren. Superleuk dat m’n recepten in de smaak vallen en dat je hele gastgezin ervan meegeniet 🙂 In Zweden zit je geloof ik toch? Succes en een hele fijne zomer verder! Groetjes, Elianne
Gisteren gemaakt, wel een beetje mijn eigen twist aangegeven en inderdaad. De lekkerste chili die ik ooit heb gemaakt..