Zo veel Surinaamse families als er zijn, zo veel recepten voor moksi alesi. Iedereen geeft zijn eigen draai aan deze Surinaamse klassieker. Met kip, zoutvlees, spekjes, bakkeljauw, zalm, garnalen of makreel. Met gele erwten, spitskool, bitawiri of bonen. Met of zonder kokosmelk. Moksi alesi betekent niets meer dan ‘gemengde rijst’ en je kunt er dus naar eigen inzicht van alles doormengen. Een ideaal gerecht dus om de koelkast of voorraadkast op te ruimen :). Vandaag deel ik mijn versie van moksi alesi met jullie, hierin gaat onder andere gerookte makreel en spitskool. Ik wil vaker vis eten en makreel is erg gezond, vandaar dat ik hier voor koos. Daarnaast is het in dit gerecht echt heel lekker! Ik voeg spitskool toe voor de knapperigheid, dat geeft een mooie balans bij de zachte, romige rijst en vis.
Ingrediënten voor
personen- 300 gram rijst
- 250 ml kokosmelk
- 200 ml water
- 350 gram gerookte makreel
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 tomaat
- 1 blikje tomatenpuree
- 2 el sojasaus
- 2 kleine maggiblokjes
- 1/2 spitskool
- evt. madame Jeanette peper
Wat ga je doen
Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Verwijder het vel van de makreel en scheur de makreel in kleine stukjes. Snijd de tomaat in blokjes.
Verhit een beetje olie in een braadpan en fruit hierin de ui en knoflook aan tot de ui begint te glanzen. Voeg dan de tomatenpuree, tomaat, sojaus en maggiblokjes toe. Roer door en voeg ook de makreel toe. Bak 2-3 minuten. Daarna voeg je ook de kokosmelk en het water toe.
Spoel de rijst in een vergiet onder de kraan af. Voeg de rijst toe aan de braadpan. Laat 5-10 min. zachtjes koken tot het meeste water verdampt is. Dek de pan dan af met eerst een schone theedoek en daarna het deksel. Laat zo op het laagste pitje ongeveer 20 minuten stomen tot de rijst helemaal gaar is. Houd wel in de gaten of het niet aanbrandt, voeg indien nodig nog wat water toe.
Snijd ondertussen de spitskool in reepjes. Als de rijst bijna gaar is, wok je de spitskool. Verhit hiervoor een klein beetje olie in een wok en bak de spitskool hierin tot hij goed warm is, maar nog wel knapperig.
Als de rijst gaar is, roer je de spitskool erdoor.
Serveer de moksi alesi met een beetje zuurgoed of een salade van komkommer en rode ui.