Moussaka is waarschijnlijk wel het bekendste Griekse gerecht, en wat mij betreft ook absoluut het lekkerste. Ik had het al lang niet meer gemaakt, maar nadat ik met dit recept aan de slag was gegaan, was ik gelijk weer helemaal fan. Mijn moussaka lukte perfect en had alle smaken in zich, de gebakken aardappeltjes, geroosterde aubergine, zachte bechamelsaus en krachtige gehakt-tomatensaus met rode wijn. Eerder maakte ik dit gerecht met gewoon rundergehakt, maar inmiddels maak ik het standaard met vegetarisch gehakt. Ik vind het net zo lekker smaken in deze rijke ovenschotel. Moussaka maken is even wat werk, maar wel leuk doordat je verschillende dingen maakt. Die je ondertussen dan steeds kunt proeven, dat vind ik geen straf hoor 🙂 Bovendien zijn het geen ingewikkelde handelingen. Je kunt deze moussaka heel goed van tevoren maken en dan later in de oven afbakken. Ik weet zeker dat je met dit gerecht punten gaat scoren!
Ingrediënten voor
personen- 2 aubergines
- 450 gram aardappelschijfjes (kant-en-klaar of zelf gesneden)
- 300 gram (vegetarisch) gehakt
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 200 gram passata (tomatensaus)
- 150 ml rode wijn
- 1 tl oregano
- 1 tl kaneel
- 150 ml heet water
- Voor de bechamelsaus
- 40 gram boter
- 40 gram bloem
- 600 ml melk
- 50 gram geraspte kaas
- beetje nootmuskaat
Wat ga je doen
Verwarm de oven voor op 200°C.
Snijd de aubergine in plakken van ongeveer 5-10 mm dik. Leg de aubergines op een bakplaat en besprenkel met olijfolie. Bak de aubergines ongeveer 20 minuten in de oven, keer halverwege om.
Verhit een beetje olie in een koekenpan. Bak hierin de aardappelschijfjes tot ze goudbruin en een beetje knapperig zijn.
Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Verhit een beetje olie in een wok of hapjespan en fruit hierin de ui en knoflook even aan. Voeg het (vegetarische) gehakt toe en bak een paar minuten op middelhoog vuur mee. Voeg dan de wijn toe en laat 2 minuten meekoken. Voeg de passata, oregano en kaneel toe, samen met het hete water. Laat ongeveer 15 minuten zonder deksel zachtjes koken. Breng op smaak met peper en zout.
We gaan ondertussen de bechamelsaus maken. Smelt hiervoor de boter in een steekpannetje. Als de boter gesmolten is, roer je de bloem erdoor. Laat 1-2 minuten op laag vuur staan, zodat de bloem een beetje kan garen. Warm de melk op (bijv. in de magnetron). Voeg dan beetje bij beetje de warme melk toe, terwijl je met een garde stevig roert. Zorg dat er geen klontjes ontstaan. Laat op laag vuur zachtjes koken en blijf continu roeren, tot de saus indikt tot een vla. Draai dan het vuur uit. Voeg de geraspte kaas toe en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout.
Vet een grote ovenschaal in. Verdeel de aardappelschijfjes over de bodem. Giet hier de gehakt-tomatensaus op. Leg hier de plakjes aubergine op. Giet als laatste de bechamelsaus over de schotel.
Bak de moussaka 50-60 minuten in de oven, tot de bovenkant mooi goudbruin is.
Pingback: De Griekse keuken - De Wereld op je Bord
Super lekker recept!!! Fijn dat de lekkerste moussaka uit mijn eigen oven komt. 🙂
Bedankt voor het recept, ik ga hem nog vaak gebruiken.
Thanks, leuk om te horen dat het in de smaak gevallen is! 🙂
Voorheen had Knorr een pak voor Moussaka, met alles erin, waarom uit de schappen halen ik ben 70 en heb geen zin om alles zelf te maken , kom op Knorr zet de moussaka weer in de schappen. is voor iedereen makkelijker.
Tsja, daar kan ik u niet bij helpen. Ik inspireer mijn volgers graag met lekkere recepten en ik werk niet bij KNORR 😉