Het is alweer meer dan een jaar geleden dat ik voor het laatst een recept publiceerde in de serie ‘KNORR wereldgerechten zonder pakjes en zakjes’. Jullie dachten vast dat deze serie een stille dood gestorven was, maar ik blaas hem vandaag nieuw leven in met een zelfgemaakte versie van de ‘beef Shanghai’. Dat was trouwens nog niet zo eenvoudig, want in de Chinese keuken bestaat er simpelweg geen beef Shanghai recept. Ik denk dat ze deze naam bij Knorr gewoon uit de hoge hoed getoverd hebben, het klinkt goed, maar in Shanghai zullen ze het pakje van Knorr zeker niet herkennen.
Nu heb ik toevallig een half jaar in China gewoond, ook nog wel redelijk in de buurt van Shanghai, en dus weet ik gelukkig wel het een en ander van de Chinese keuken. Snelle wokgerechten met noedels worden heel veel gegeten en dus heb ik een noedelgerecht gemaakt met gehaktballetjes, prei en taugé, de ingrediënten die je ook zelf aan het Knorr gerecht moet toevoegen.
Qua smaak is mijn versie wel wat anders dan die van Knorr. Dat is ook niet vreemd, want ingrediënten als aardappelzetmeel, gehydrolyseerde plantaardige eiwitten, geconcentreerd champignonsap, kabeljauwpoeder en maltodextrine staan niet in mijn keukenkastje. Ik kan me er ook weinig bij voorstellen eerlijk gezegd. Nee, dan liever een Chinees wokgerecht met sojasaus, sesamolie, knoflook en gember. Dan weten we gewoon allemaal waar we aan toe zijn. Wel zo makkelijk. En lekker, niet te vergeten.
Ingrediënten voor
personen- voor de gehaktballetjes
- 300 gram gehakt (bij voorkeur half-om-half)
- 1 eiwit
- 1 kleine ui
- 1 el sojasaus
- 1 el Chinese rijstwijn (optioneel)
- verder
- 3 teentjes knoflook
- 4 cm verse gember
- 1 prei
- 100 gram taugé
- 1 paprika
- 3 bosuitjes
- 225 gram noedels
- 3 el sojasaus
- 1,5 el sesamolie
- 1 el Chinese rijstwijn (optioneel)
- beetje wit sesamzaad (optioneel)
Wat ga je doen
We beginnen met de gehaktballetjes. Snijd de ui heel fijn. Meng het gehakt met de gesnipperde ui, het eiwit, de sojasaus en de Chinese rijstwijn. Voeg ook wat zout en peper toe. Kneed goed door tot alle ingrediënten gemengd zijn. Draai dan met je handen kleine gehaktballetjes ter grootte van een walnoot.
Verhit een beetje olie in een ruime koekenpan. Bak hierin de gehaktballetjes op redelijk hoog vuur eerst even rondom bruin, zet het vuur dan laag zodat de gehaktballetjes verder kunnen garen.
Ondertussen ga je verder met de rest van het gerecht. Kook de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking (meestal vrij kort, zet opzij tot gebruik). Hak de knoflook en gember fijn. Snijd de prei in ringetjes en de paprika in blokjes. Snijd de bosui in stukken van ongeveer 3 cm lang.
Verhit een beetje olie in een wok op hoog vuur. Bak hierin de gember en knoflook ongeveer 30 seconden, voeg dan de paprika, prei en bosui toe. Wok 5 minuten mee. Voeg dan de taugé toe en bak nog 1 minuut. Voeg de noedels en gehaktballetjes aan de groenten toe, net als de sojasaus, sesamolie en Chinese rijstwijn. Breng verder op smaak met peper en zout en laat alles nog even meebakken tot het goed warm is. Proef of je het gerecht zo voldoende op smaak vindt, voeg eventueel nog wat sojasaus of sesamolie toe.
Serveer de Chinese noedels met gehaktballetjes, bestrooi eventueel eerst nog met wat sesamzaadjes, dat staat leuk.
tips
- Als je de portie verdubbeld, kun je gerust 1 heel ei door het gehakt mengen ipv 2 eiwitten.
- Voeg voor een extra ‘smaakboost’ ook eens een klein beetje oestersaus toe, je kunt dan wat minder sojasaus gebruiken.
- Liever vegetarisch? Ook een goed idee! Je kunt in de winkel lekkere kant-en-klare vegetarische balletjes kopen. Deze bak je een paar minuten in de koekenpan (zie verpakking) en vervolgens volg je verder het recept vanaf de derde alinea.
Heel erg lekker, maar ik heb minder gember gedaan, want mocht niet overheersen, en 500 gr gehakt met 3 pers. Op 2 balletjes na alles op! Heerlijk!