Zo, de kerstdagen zitten er weer op. Hebben jullie genoten? Ik wel hoor, wat een overdaad aan lekker eten was het hier in huis! Het voelt dan altijd weer even jammer dat het voorbij is. Gelukkig staan oud&nieuw nog voor de deur, al ben ik daar lang niet zo'n fan van als kerst. Ik heb ook eigenlijk nog helemaal niet nagedacht over leuke blogartikelen of hapjes voor oud&nieuw. Ik scrollde daarom eens door het lijstje met nog niet gepubliceerde recepten (ik heb meestal een klein reservevoorraadje) en kwam daar deze manakish...
Nog 2 dagen en dan is het eindelijk Kerst! Ik kan eigenlijk niet wachten. Weken ben ik er namelijk al mee bezig, eerst met het bedenken van de kerstrecepten voor de site en daarna met het uitwerken van ons eigen kerstmenu (want dan wil ik niet weer hetzelfde maken). Vanavond komen mijn versproducten van Lindenhoff binnen (tip! ze hebben een fantastisch assortiment van groenten, fruit, vlees en vis) en morgen komt de rest van de boodschappen van AH. Ideaal, want ik hoef me dus niet door leeggekochte, overbevolkte supermarkten...
Ik ben dol op toetjes. Ik gun ze mezelf niet al te vaak, omdat de toetjes die ik zo lekker vind, vaak niet al te gezond zijn. Maar met Kerst ga ik helemaal los met lekkere toetjes. Ik kan niet wachten! Een paar weken geleden vierden wij onze trouwdag en daarvoor maakte ik een heerlijk diner. We begonnen met deze Aziatische zalmtartaar, vervolgens serveerde ik biefstuk met granaatappelsaus, aardappelpureegratin en een traybake van pompoen, champignons en spruitjes. En tot slot kwamen deze snelle appeltaartjes met vanillesaus op...
Klassieke Hollandse groenten zijn bij veel mensen populair met Kerst. Wij vieren Kerst met mijn hele familie en opa kondigde al aan: 'ik ga niet Chinees of Indiaas eten met Kerst hoor, doe mij maar een hertenbiefstukje'. Zo, dat was duidelijk. En eigenlijk deel ik stiekem zijn gevoel wel. Het hele jaar door eet ik gerechten van over de hele wereld, maar met Kerst kies ik graag voor klassiek. Ik verzorg dit jaar het hoofdgerecht en dat wordt gevulde fazant met gevulde appeltjes, zuurkool en pommes duchesse. Hoe klassiek wil je...
Ergens halverwege het laatste seizoen van 'Heel Holland bakt' besloot ik dat ik toch echt mijn bakskills eens wilde opkrikken. Ik kan prima een cake of brownie bakken, maar echt goed in bakken ben ik niet. Dat komt vooral omdat de meeste baksels niet al te gezond zijn, en dat veroorloof ik me dus niet zo vaak. Het leek me echter juist heel leuk om beter brood te leren bakken. Ik ben dol op vers brood en het kneden en rijzen van brood vind ik heerlijk ambachtelijk en rustgevend om te doen.
Om mijn bakvaardigheden wat te verbeteren,...
Ik kwam tot de ontdekking dat er op mijn blog nog helemaal geen voorgerechten te vinden zijn. Dat komt waarschijnlijk omdat ik die vrijwel nooit eet, alleen met Kerst. Ik kies toch sneller voor een lekker toetje en drie gangen vind ik 'voor gewoon' ook een beetje overdreven. Met Kerst is het leuk om meerdere gangen te serveren. Ik kies meestal voor een (koud) voorgerecht, dan een soepje, vervolgens het hoofdgerecht en tot slot natuurlijk het dessert. Als je voor meerdere gerechten kiest, is het belangrijk dat de balans in het...