De laatste tijd ben ik fan van maaltijdsalades. Niet die kant-en-klare van de appie, maar echte homemade maaltijdsalades. Met een maaltijdsalade kun je eigenlijk alle kanten op: vlees, vis, groenten (al dan niet eerst gekookt/gegrild/gebakken), (zoete) aardappel, linzen, rijst en zo kan ik nog wel even doorgaan. Vandaag maakte ik een salade met onder andere parelgort, bimi, za’ater, cherrytomaatjes en een yoghurt-koriander dressing. Parelgort is een oude graansoort, die nu weer helemaal terug is. Je vindt het gewoon in de supermarkt. Deze parelgortsalade kun je als hoofdgerecht eten met ongeveer 2 personen, je kunt hem ook als bijgerecht gebruiken. Deze hoeveelheid is dan genoeg voor 5-6 personen.
Ingrediënten voor 2 personen
- 175 gram parelgort
- 3 rode uien
- 200 gram bimi
- 250 gram cherrytomaatjes
- sap van 1,5 citroen
- 2Â volle tl za’atar
- 1 klein bosje peterselie
- 1 rode peper
- 50 gram kiemgroenten
- 150 ml Griekse yoghurt (of sojayoghurt)
- 2 tl gemalen koriander
- handje amandelschaafsel
Extra nodig:
- grillpan
Wat ga je doen
Kook de parelgort volgens de aanwijzingen op de verpakking (duurt ongeveer 25 minuten).
Snipper de rode uien en halveer de cherrytomaatjes.
Bak de rode uien in een klein koekenpannetje met een beetje olie tot ze zacht worden.
Verhit ondertussen ook een beetje olie in de grillpan en grill hierin de bimi aan beide kanten ongeveer 5 minuten, tot de bimi gaar is, maar nog wel knapperig. Snijd elk bimisteeltje in 2 tot 3 stukken. Leg de cherrytomaatjes ook eventjes op de grill, tot ze zacht beginnen te worden.
Meng voor de dressing de yoghurt met het sap van een halve citroen, de gemalen koriander en wat peper en zout.
Snijd de rode peper fijn en hak de blaadjes van de peterselie fijn.
Als de parelgort klaar is meng je hem met het sap van 1 citroen, de za’atar, peper en zout. Voeg de rode ui, cherrytomaatjes, bimi, rode peper, peterselie en kiemgroenten toe en meng alles goed door elkaar.
Serveer de parelgortsalade in een mooie schaal of op een groot bord en besprenkel met de yoghurtdressing en het amandelschaafsel. Je kunt de salade zowel koud als lauwwarm eten.
Recept aangepast uit Persiana van Sabrina Ghayour.