scandinavische recepten (6)

Met het recept van vandaag komt er alweer een einde aan de Scandinavische themamaand.  We sluiten af met een salade met warmgerookte zalm. Ik vind zalm sowieso al een van de lekkerste vissoorten (wie niet?), maar warmgerookte zalm is wel echt het neusje van de zalm (haha, flauw) wat mij betreft. Gerookte zalm is meestal koudgerookt, dit zijn de flinterdun gesneden plakjes zalm die je bijvoorbeeld op een toastje serveert. Warmgerookte zalm heeft meer temperatuur gehad tijdens het roken, waardoor de zalm meer de structuur krijgt...

Broodjes met een vulling van kaneel en suiker zijn in veel landen populair. Denk bijvoorbeeld aan de Amerikaanse 'cinnamon buns', maar ook de Zweedse 'kanelbullar'. Met die laatste gaan we vandaag aan de slag. De Zweedse kaneelbroodjes zijn naast de Zweedse gehaktballetjes (kottbullar) misschien wel het bekendste gerecht van Zweden. Het zijn dan ook ongelofelijk lekkere broodjes. Deze broodjes worden in Zweden tijdens de 'fika' (koffiemomentje) gegeten, maar ze passen ook goed bij een uitgebreid ontbijt of brunch (verjaardag,...

Hier thuis zijn we grootverbruikers van soep. Vooral Renko kan er echt wat van, hij eet gerust 1,5 liter soep achter elkaar op! Ik stem m'n hoeveelheden voor op de blog dus maar niet af op zijn soep eetgedrag.. haha. In deze Scandinavische themamaand heb ik nog geen recepten uit Noorwegen gedeeld. De Noorse keuken is over het algemeen niet heel spectaculair, maar ze maken er wel een heerlijke fiskesuppe. Vandaag deel ik mijn versie van deze Noorse vissoep met jullie. Fiskesuppe wordt natuurlijk gevuld met vis, ik koos voor...

Ik ga nog even verder met het delen van lekkere Scandinavische recepten in deze themamaand over de 'Nordic cuisine'. Bij een Scandinavische themamaand horen natuurlijk recepten met vis thuis. Met het bereiden van vis weten ze in Scandinavië  wel raad: warmgerookt, koudgerookt, gepekeld of gewoon 'naturel'. In dit recept voor Deense fiske frikadeller blijft de vis gewoon naturel, maar je voegt er wel allerlei heerlijke smaakmakers aan toe. Daar bak je vervolgens viskoekjes van. Het is een mild en toegankelijk gerecht, dat ook...

Eén van de makkelijkste toetjes in mijn repertoire is deze Deense 'rødgrød med fløde'. Dit betekent zoveel als 'rood fruit met slagroom', en dat is dan ook een behoorlijk accurate samenvatting van wat je in dit toetje vindt ;). Ik heb altijd een kilozak rood fruit in de diepvries liggen en daarmee is dit toetje in een handomdraai gemaakt. Natuurlijk kun je het in de zomer ook met vers rood fruit maken. Ik heb me laten vertellen dat dit ook is hoe het toetje oorspronkelijk ontstaan is: omdat er zoveel overschotten zomerfruit...

Tip