Saoto soep stond al zeker een jaar op mijn kooklijst. Ik had het al eens gemaakt, maar had de ingrediënten niet opgeschreven om er een blogrecept van te kunnen maken. Dit keer heb ik dat wel gedaan! Van saoto soep heb je grofweg 2 varianten, die wel op elkaar lijken maar toch ook verschillend zijn. Allereerst is er de Indonesische soto ayam, met onder andere kip, gebakken uitjes en een bouillon met Indonesische smaakmakers. Daarnaast is er de Surinaamse saoto soep. Deze soep kent gedeeltelijk dezelfde ingrediënten, maar dan...
surinaamse recepten (6)
Ter voorbereiding op deze Surinaamse themamaand (die helaas alweer bijna is afgelopen) kocht ik het Surinaamse kookboek 'Un Buku'. Dit staat voor 'ons boek'. Het is het derde boek in een themaserie waarbij authentieke familierecepten worden gedeeld door families, eerder verschenen al Boekoe Kita en Boekoe Bangsa over de Indische keuken. Dit concept werd bedacht door boekenmaker Mirjam van der Rijst en fotograaf Harold Pereira. In Un Buku vertellen 10 Surinaamse families over hun familierecepten en familieverhalen.
Hier in de omgeving vind je nergens een toko of Aziatische supermarkt. Met mijn voorliefde voor wereldgerechten vind ik dat vanzelfsprekend erg jammer en onhandig. Toen ik laatst in Arnhem was pakte ik mijn kans en bracht een bezoekje aan de amazing oriental, een aziatische supermarkt. Ik was zo blij als een kind :) Een uur lang heb ik door de winkel gestruind en daarbij kwam ik ook Surinaamse broodjes hete kip tegen. Die gingen in het mandje voor de lunch onderweg naar huis. En wow, die waren lekker zeg! Op dat moment besloot...
Deze Surinaamse pasteitjes zullen op geen enkel Surinaams feestje ontbreken. Wat voor ons de kaas, worst of bitterballen is, is voor de Surinamers pastei. Ik snap dat wel, ik zou het zelfs geen enkel probleem vinden om onze kaas en worst in te ruilen voor deze pasteitjes. Want oh, wat is dit lekker zeg! Ik moet zeggen dat ik eerst wat bedenkingen had, vooral vanwege de doperwten en wortelen die er in gaan. Dat riep bij mij toch de associatie op van die goedkope potten met worteltjes en doperwten, en laat ik daar nu net niet van...
Zo veel Surinaamse families als er zijn, zo veel recepten voor moksi alesi. Iedereen geeft zijn eigen draai aan deze Surinaamse klassieker. Met kip, zoutvlees, spekjes, bakkeljauw, zalm, garnalen of makreel. Met gele erwten, spitskool, bitawiri of bonen. Met of zonder kokosmelk. Moksi alesi betekent niets meer dan 'gemengde rijst' en je kunt er dus naar eigen inzicht van alles doormengen. Een ideaal gerecht dus om de koelkast of voorraadkast op te ruimen :). Vandaag deel ik mijn versie van moksi alesi met jullie, hierin gaat...
Bij bami denken we al gauw aan de indonesische keuken. Dikke slierten mie met lekker veel pindasaus, kroepoek en een gebakken ei. Maar er is meer! De Surinaamse keuken kent zijn eigen versie van bami. Deze wordt gemaakt van spaghetti. Dat klinkt op het eerste gezicht misschien een beetje gek, maar neem van mij aan dat het superlekker is! Je kunt de Surinaamse bami als bijgerecht eten, in de plaats van rijst. Maak het recept dan zonder kipfilet en prei. Maar voor doordeweeks is het natuurlijk veel makkelijker om er een eenpansgerecht...