Rijstepap is zo’n fantastisch oudhollands nagerecht. Met een klontje boter en een beetje suiker, wie kent het niet? Als we teveel rijst hadden bij het avondeten, maakte mijn vader daar wel eens rijstepap van, heerlijk vond ik dat. Vandaag giet ik de rijstepap van vroeger in een nieuw jasje. In plaats van pap maak ik nu rijstpudding, dat staat wat feestelijker. Als je daar het geduld niet voor hebt, kun je natuurlijk ook gewoon de warme pap serveren. Mijn rijstpudding breng ik op smaak met fantastische Arabische smaken, zoals saffraan, kardemom,kaneel en oranjebloesemwater. Mocht je dit laatste ingrediënt nu niet hebben, dan kun je het weglaten. De sinaasappel- en citroenrasp zorgen voor een frisse toon in het geheel en dat alles bij elkaar maakt dit tot een van mijn favoriete toetjes. Ik maak het al jaren met enige regelmaat. Het lijkt in het begin of je heel veel melk gebruikt, maar dit kookt uiteindelijk helemaal in tot een zeer romige pudding. Een waardige afsluiter van een mooi diner.
Ingrediënten voor 4 personen
- 100 gram basmatirijst
- 800 ml volle melk
- 75 gram suiker
- rasp van 1 sinaasappel
- rasp van 1 citroen
- paar saffraandraadjes
- 4 kardemompeulen
- 1 flinke tl oranjebloesemwater
- 2 kaneelstokjes
- 1 vanillestokje
- evt. pistachenootjes of granaatappelpitjes ter garnering
Wat ga je doen
Haal de zaadjes uit de kardemompeulen en hak deze fijn. Snijd het vanillestokje open en haal het merg (de zwarte puntjes) er met een mesje uit.
Breng in een pan de basmatirijst met de melk, suiker, sinaasappelrasp, citroenrasp, saffraan, kardemom, oranjebloesemwater, kaneelstokjes en vanillemerg op laag vuur aan de kook. Voeg ook een snufje zout toe.
Laat de rijst ca. 45 minuten zachtjes koken, met een deksel schuin op de pan. Roer regelmatig en let vooral op het einde op dat het niet aanbrandt. De rijstepap is klaar als de rijst helemaal zacht is en de melk goed heeft opgenomen, tot een dikke vla. Als je pap nog te dun is, kun je het deksel van de pan halen en het vuur wat hoger zetten, maar let dan wel goed op, want dan kan het ineens hard gaan.
Verwijder de kaneelstokjes. Bedek de rijstepap met vershoudfolie om velvorming te voorkomen. Laat de pap vervolgens helemaal afkoelen in de koelkast tot je een mooie pudding hebt. Als je die tijd niet hebt, kun je ook een warme rijstepap serveren.
Garneer de rijstpudding voor het serveren eventueel met wat granaatappelpitjes of pistachenootjes.
Pingback: Foodblogswap: Rijstpudding met gezouten karamel - Taste our Joy!