Dit is zo’n recept wat eigenlijk bij toeval is ontstaan. Ik had zin in pasta pesto met kip, maar vanwege de vegan challenge die we in januari deden, was er even geen kip bij voor ons. En ook geen parmezaanse kaas in de pesto. Daarom maakte ik een vegetarische variant, waarbij ik groene asperges gebruikte en de pesto verving door een zelfgemaakte basilicumolie. Zo ontstond deze romige pasta met groene asperges en frisse basilicumolie. In eerste instantie had ik niet het idee om voor het blog te koken (dat plan ik meestal van tevoren), maar de mr. vond het zo lekker dat het recept nu toch op de blog komt. Doe er je voordeel mee :).
Ingrediënten voor 2 personen
- 150 gram vlinderpasta (of een andere pastasoort)
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 prei
- 1 tl tijm
- 1/2 tl gerookt paprikapoeder (of gewoon paprikapoeder)
- 250 ml (soja)room
- bos groene asperges
- flinke handvol basilicumblaadjes (bakje a 15 gram)
- sap van een halve citroen
- olijfolie
- handje pijnboompitjes
Extra nodig:
- grillpan
- keukenmachine of staafmixer
Wat ga je doen
Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Snijd de prei in ringen. Snijd de onderste 1-2 cm van de asperges, dit kan nog wel eens hard zijn.
Voor de basilicumolie maal je de basilicumblaadjes met het sap van een halve citroen en een flinke scheut olijfolie in de keukenmachine of met de staafmixer tot een gladde olie. Als de olie nog te dik is, voeg je wat extra olijfolie toe. (Deze stap kan je ook later doen terwijl je tegelijk de asperges en pastasaus bakt, maar dan moet je wel goed blijven opletten 😉 )
Verhit een grillpan met een beetje olijfolie en grill hierin de groene asperges tot ze goed gaar zijn. Niet meer te hard, maar nog wel met een beetje bite.
Verhit daarnaast nog een beetje olie in een wok of hapjespan en fruit hierin de ui en knoflook aan. Voeg de prei toe en bak op niet te hoog vuur mee tot de prei en ui zacht zijn. Voeg dan de kookroom, tijm, paprikapoeder en zout & peper toe. Als de pasta gaar is, kun je deze aan de saus toevoegen.
Rooster de pijnboompitjes in een klein koekenpannetje zonder olie tot ze beginnen te verkleuren. Let op, dit kan snel gaan.
Serveer de pasta met de gegrilde asperges, pijnboompitjes en basilicumolie.
Ik kook zelf nooit met asperges, maar dit klinkt wel echt super lekker 😀
Gele asperges maak ik ook (bijna) nooit, maar de groene zijn hier wel favoriet! Even grillen en dan zijn ze al heerlijk 🙂