Shakshuka is een bekend recept dat in de hele Arabische wereld wordt gegeten. Het is eigenlijk een ontbijtgerecht, maar veel mensen hier zullen dit te heftig vinden en zelf eet ik het ook graag als diner. Shakshuka (wie die naam verzonnen heeft…) wordt in Nederland snel populairder en daarom leek het me leuk om een recept hiervan te plaatsen. Speciaal voor iedereen die niet in Amsterdam woont (zoals ikzelf) en waar alle trends dus pas een jaar later doordringen ;). De basisingredienten van Shakshuka zijn tomaten, eieren en peper of iets anders pittigs. Maar je kunt er volop mee variëren, bijvoorbeeld door het toevoegen van feta of chorizo. Mijn versie is met feta en rode paprika. Ok, komt ie!
Ingrediënten voor
personen- 1 grote ui
- 3 teentjes knoflook
- 1 rode peper
- 1 rode paprika
- 1 blik tomaten
- 3 verse tomaten
- 100 gram feta
- 4 eieren
- 1/2 bosje koriander (peterselie kan ook)
- 1 tl komijn
- 2 tl ras-el-hanout (kun je hier niet aankomen gebruik dan 1 tl komijn en 1 tl paprikapoeder extra)
- 0,5 tl kaneel
- Turks brood (of een andere broodsoort om erbij te serveren)
Wat ga je doen
Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Snijd de paprika in grove stukken, de tomaten in blokjes en de rode peper fijn.
Verhit olie in een wok of hapjespan en fruit hierin de ui, knoflook en rode peper even aan. Voeg komijn, ras-el-hanout en kaneel toe en bak 1 minuut mee. Voeg vervolgens de paprika, verse tomaten en bliktomaten toe. Laat met het deksel op de pan ongeveer 20 minuten pruttelen.
Verkruimel daarna de feta over het gerecht. Maak vier kuiltjes en breek hierin de eieren. Laat nog 8-10 minuten koken tot de eieren gaar zijn (afhankelijk van je smaak of je van zachtgekookte of hardgekookte eieren houdt). Zorg dat in elk geval het eiwit gestold is.
Hak de koriander fijn en strooi over het gerecht. Serveer direct. Lekker met Turks brood.
Wauw Elianne! Ik heb deze vorige week geprobeerd en hij is écht fantastisch lekker! Dankjewel 🙂
Leuk om te horen!! 🙂
Wow! Dit recept is bewezen fool-proof. Ik heb hem net zelf klaargemaakt en dat ging helemaal goed, en het is echt heel lekker ????
Makkelijk te maken en heel lekker!!?
Ja lekker hè? Dit is ook echt een van mijn favorieten!
Haj Elianne!
Net Shahshuka gegeten met couscous. Onze Amerikaanse vrienden vonden het ook heel lekker. Ik maakte eerst altijd Israelische eierschotel van Allerhande, maar ik vind jouw kruiden lekkerder!
Thanks.
Hé Shiph, leuk dat jullie de shakshuka gemaakt hebben! Haha, wat goed dat je deze beter vindt dan die van de AH. Nice!
Hi Elianne,
Wat een heerlijke gerechten staan er toch op je site. Ik heb je site als tip van je man Renko gekregen. Heel fijn. Grote dank daarvoor. Ik heb twee jaar geleden met hem gewerkt. Was erg gezellig.
Overigens heb ik je site al zo vaak aan mensen gegeven als ze geen inspiratie hadden.
Groeten daar.