Graag introduceer ik een nieuwe receptenrubriek bij jullie: snel succes! In deze rubriek vind je gerechten die snel op tafel staan (binnen een half uur) en waarmee je, zoals de naam al zegt, zeker succes zult boekenJ Ideale recepten voor doordeweeks of als je onverwacht extra eters aan tafel hebt.
Ik trap deze rubriek af met een Libanese Fattoush salade. Dit is een heerlijke maaltijdsalade met frisse groenten die door de toevoeging van geroosterd pitabrood en het friszure kruid sumak een verrassende smaak heeft. Sumak wordt gemaakt van gemalen besjes van de sumakstruik, een struik die veel in het middellandse zeegebied groeit. Het heeft een citrusachtige smaak en een donkerrode kleur. Sumak is op steeds meer plekken te koop, bijvoorbeeld in de Turkse supermarkt of online. Mocht je er niet aan kunnen komen, gebruik dan wat extra citroensap in dit gerecht (dan is het wel iets minder kruidig). Je kunt deze Fattoush salade als (licht) hoofdgerecht serveren, maar ook als bijgerecht bij een barbecue is hij verrukkelijk! De hoeveelheid uit dit recept is in dat geval genoeg voor 4-6 personen.
Ingrediënten voor 2-3 personen
- 1 komkommer
- 3 tomaten
- 1 rode ui
- 1 groene paprika
- 3 pitabroodjes
- paar takjes munt
- half bosje bladpeterselie
- zakje veldsla
Voor de dressing:
- 2 el olijfolie
- 2 teentjes knoflook
- 1 el sumak
- sap van een halve citroen
Wat ga je doen
Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd de pitabroodjes doormidden. Zodra de oven is voorverwarmd bak je de pitabroodjes in ca. 10 minuten knapperig.
Snijd de komkommer en tomaten in blokjes, snijd de paprika in dunne reepjes en snijd de rode ui fijn. Snijd ook de munt en peterselie fijn.
Maak de dressing door de knoflook fijn te snijden en te mengen met de olijfolie, sumak en het citroensap.
Meng de groenten, kruiden en dressing door elkaar in een saladeschaal. Breek het pitabrood in stukjes en meng door de Fattoush salade.
Serveer direct.
Heerlijk frisse salade. Wij hebben hem met 2 personen als hoofdgerecht gegeten. Misschien wordt hij door de toevoeging van geitenkaas nog lekkerder. (iets pittiger)
Thanks, leuk dat jullie het lekker vonden!! Goed idee van de geitenkaas variatie 🙂 je zou er ook gekruide (lams)worstjes bij kunnen serveren, dat vind ik zelf erg lekker.
Pingback: Curry uit Koeweit met kip en limoen - De Wereld op je Bord