Spaghetti alla Puttanesca is een van de klassieke Italiaanse pastarecepten. Erg oud is het recept nog niet, pas in de jaren ’60 werd er voor het eerst over geschreven. Puttanesca betekent letterlijk ‘van de hoeren’, wat wel iets zegt over de pit van dit recept. Het recept is afkomstig uit de hoerenboert van Rome. Het is onduidelijk of dit recept aan de klanten werd voorgeschoteld, of door de hoeren zelf werd gegeten. De smaakmakers in spaghetti alla Puttanesca zijn kappertjes, ansjovis, olijven en rode peper. Een groot voordeel van dit recept is dat het veel houdbare ingrediënten bevat, dit is dus typisch zo’n gerecht wat je makkelijk op voorraad kunt hebben. Om vervolgens tevoorschijn te toveren als je geen zin hebt om boodschappen te doen of onverwacht gasten hebt aan tafel!
Ingrediënten voor 2-3 personen
- 200 gram spaghetti
- 1 grote ui
- 3 teentjes knoflook
- 1 rode peper
- 1 el tijm (liefst vers)
- 1 blikje tomatenpuree
- 3 tomaten
- 1 blik gepelde tomaten
- 1 blikje ansjovis (uitlekgewicht 30 gram)
- 1 el kappertjes
- 15 zwarte olijven
- evt. verse peterselie ter garnering
Wat ga je doen
Kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Hak de ui en knoflook fijn. Snijd de tomaten in blokjes en de ansjovis in kleine stukjes. Snijd de rode peper fijn.
Verhit op middelhoog vuur olie in een wok of hapjespan. Fruit hierin de ui en knoflook glazig. Voeg daarna de rode peper, ansjovis en de tijm toe. Laat kort meebakken en voeg vervolgens de tomatenpuree, verse tomaten en tomaten uit blik toe. Laat het ongeveer 15 min. pruttelen tot de verse tomaten uit elkaar gevallen zijn. Voeg eventueel wat water toe als je saus te droog dreigt te worden.
Als laatste voeg je de kappertjes en olijven toe. Proef of de saus goed op smaak is en voeg evt. nog wat peper en zout toe (let op: de saus is al zout van de ansjovis). Voeg de gekookte spaghetti bij de saus en roer goed door. Als je de spaghetti in kleine beetjes bij de saus doet, is het makkelijker om de spaghetti goed met de saus te mengen. Garneer met wat verse peterselie en dien op.
Hey Elianne, heb dit recept gemaakt en was heerlijk. Je proeft echt het verschil van de verse producten. Heb ipv ansjovis zalm gedaan. Ga volgende keer wel ansjovis proberen. Leuke site, ga zo door:)!
He Arnoud, superleuk dat je mn blog bekeken hebt en een recept gemaakt hebt! Mooi dat het in de smaak is gevallen 🙂 Fijne Pasen en tot snel!