Spanakopita is ook weer zo’n Grieks gerecht dat eigenlijk vrij eenvoudig is qua ingrediënten, maar toch een absolute smaaksensatie! Ik vind dat wel intrigerend aan de Griekse en Italiaanse keuken, die weten met weinig smaken iets spectaculairs te maken. De belangrijkste ingrediënten van Spanakopita zijn filodeeg, spinazie, ei en feta. Ik voegde daar zelf nog pijnboompitjes en zwarte olijven aan toe. Filodeeg uit de diepvries vind ik zelf altijd lastig om mee te werken, omdat het zo snel scheurt. Ik merkte dat het helpt om de vellen onder een natte theedoek te leggen. Vers filodeeg schijnt stukken makkelijker te zijn om mee te werken, dat vind je bij de Turkse winkel, maar die is er in mijn woonplaats helaas niet. Daarom toch het diepvries filodeeg voor mij, dat lukt ook wel, als je maar een beetje voorzichtig en geduldig bent! Dat is niet mijn sterkste punt.. daarom kan ik ook niet van die mooie gedecoreerde taarten maken. Gelukkig zijn daar weer andere mensen voor, maar deze spanakopita lukte bij mij goed, dus dit moet iedereen kunnen!
Ingrediënten voor 3-4 personen
- 8 vellen filodeeg
- 600 gram spinazie
- 1 ui
- 3 teentjes knoflook
- 2 eieren
- 250 gram feta
- handje pijnboompitjes
- half bosje verse peterselie
- 20 zwarte olijven
- olijfolie of gesmolten roomboter
Wat ga je doen
Verwarm de oven voor op 200ºC. Ontdooi de vellen filodeeg in de verpakking of onder een natte theedoek.
Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Hak de peterselie grof.
Verwarm een beetje olie in een pan. Fruit hierin de ui en knoflook aan tot de ui zacht begint te worden. Voeg dan de spinazie toe (eventueel in 2x porties als het anders niet in de pan past). Laat op laag vuur opstaan tot de spinazie helemaal geslonken is.
Rooster ondertussen de pijnboompitjes even in een koekenpannetje tot ze bruin verkleuren.
Klop de eieren los in een grote kom. Voeg ruim peper en zout toe. Verkruimel de feta boven de eieren, voeg de olijven en gehakte peterselie toe. Voeg ook de spinazie toe en meng alles goed door elkaar.
Vet een ovenschaal in met een beetje boter of olie. Bedek de bodem van de schaal met een vel filodeeg. Bestrijk het filodeeg met een kwastje met olijfolie of roomboter en breng een volgend vel filodeeg aan. Herhaal dit nog 2x, zodat je 4 vellen filodeeg hebt gebruikt. Stort het spinaziemengsel op het filodeeg. Bestrooi met de pijnboompitjes. Dek de schaal af met nog 4 vellen filodeeg. Breng steeds weer met het kwastje een laagje olie of boter aan tussen elk vel filodeeg.
Bak de spanakopita in 30 minuten gaar, tot het filodeeg mooi bruin en knapperig is.
Tips
- Het is ook heerlijk om de olijven in dit recept te vervangen door zongedroogde tomaatjes in kleine reepjes.