Jullie hebben misschien al wel gemerkt dat ik dol ben op stoofpotjes. Regelmatig plaats ik nieuwe recepten van stoofschotels of curry’s op de blog en ook vandaag heb ik weer een lekker gerecht voor jullie. In deze Griekse themamaand is het natuurlijk een Grieks stoofpotje, stifado. Je kunt stifado maken met konijn, maar omdat dat lastig te krijgen is en het ook niet erg kind-proof is (denk maar aan het kerstliedje Flappie van Youp van t Hek over een konijn bij het kerstdiner..), heb ik gekozen voor het veilige maar ook lekkere kip. Kippenpoten in dit geval, want die zijn heel geschikt voor een stoofpotje. Als je ze maar lang genoeg stooft, valt het vlees bijna van het bot en is het heerlijk mals. Een stifado wordt gemaakt met kleine uitjes, ik heb in dit geval gekozen voor sjalotten. Je brengt de stoofschotel verder op smaak met wijn, laurier, kaneel, rozemarijn en oregano en door het lange stoven trekken deze smaken diep in de saus en krijg je een heel rijke smaak. Heerlijk! Het kost wat tijd, maar is niet moeilijk te maken. Je hebt het zo in de pan en dan gaat de rest vanzelf (wel even in de gaten houden of het niet aanbrandt natuurlijk)..
Ingrediƫnten voor
personen- 2 kippenpoten
- 100 ml rode wijn
- 1 blik tomatenblokjes
- 3 teentjes knoflook
- 8 sjalotten
- 2 laurierblaadjes
- 1 kaneelstokje
- 1 blikje tomatenpuree
- 1 takje verse rozemarijn (of 1 tl gedroogde rozemarijn)
- 1 tl oregano
Wat ga je doen
Pel de sjalotten en snijd in de lengte doormidden. Hak de knoflook fijn.
Verhit een beetje olie in een braadpan en fruit hierin de sjalotten en knoflook aan. Voeg de kip toe en bak eventjes mee tot de kip rondom bruin is. Voeg dan de rode wijn, tomatenpuree, tomatenblokjes, laurier, kaneelstokje, rozemarijn en oregano toe. Breng op smaak met peper en zout.
Laat de saus op laag vuur minimaal 1,5 uur pruttelen tot de kip heel zacht is en bijna van het bot afvalt. Verwijder de laurierblaadjes en het kaneelstokje en serveer de stifado bij pasta, rijst of brood.