Vandaag heb ik weer een snel succesje voor jullie, oftewel een compleet hoofdgerecht dat binnen 30 minuten op tafel staat. Het zijn deze Thaise gebakken noedels, die in Thailand mee sua genoemd worden. Wij eten graag Aziatisch (vooral Thais, Chinees en Indiaas) en dan zijn noedels een leuke afwisseling op rijst. Op internet las ik (op meerdere sites) dat het voor sommige gerechten gebruikelijk is om de noedels eerst te frituren. Dat doe je gewoon in de pan in een klein laagje olie. Vervolgens laat je ze nog even in heet water weken om vanbinnen ook goed gaar te worden. Dat geeft een verrassende crunch aan het gerecht. Mocht je dat frituren niet zo zien zitten (hoewel het echt niet moeilijk is), dan kun je de noedels natuurlijk ook gewoon een paar minuten koken.
Verder gaan er in deze Thaise gebakken noedels een aantal van mijn favoriete groenten, namelijk aubergine, rode paprika, taugé en bosui. Je zou ook kunnen denken aan dunne reepjes wortel, paddestoelen of minimaïs. Ik hield hem deze keer vegetarisch, want om lekker te eten heb je zeker geen vlees nodig! Dat hoop ik jullie regelmatig te laten zien in mijn recepten en zo ook in dit recept. In dit gerecht wordt geen kokosmelk gebruikt, want het is een misvatting die ik vaak hoor dat in Thailand alleen maar ‘natte’ (dwz in een saus) curry’s gegeten worden. Je kunt een currypasta ook prima zo gebruiken, zoals ik in dit recept doe. In combinatie met de sojasaus is dat supersmaakvol. Een ideaal gerechtje voor elke dag!
Ingrediënten voor 2 personen
- 175 gram dunne eiernoedels
- 1-2 el rode currypasta (afhankelijk van hoe pittig je zelf lekker vindt)
- aubergine
- rode paprika
- 3 bosuitjes
- evt. 4 gedroogde shii-takes
- 3 el lichte sojasaus
- rode peper
- 100 gram taugé
Wat ga je doen
Week de gedroogde shii-takes 15 minuten in heet water (als je ze gebruikt). Snijd de aubergine in reepjes (ongeveer 2×1 cm) en de rode paprika in halve reepjes. Snijd de bosui in ringetjes. Houd het groene en het witte deel apart. Snijd de rode peper in schuine ringen.
Verhit een paar eetlepels olie in een wok. Bak hierin de (nestjes) eiernoedels tot ze aan alle kanten bruin zijn. Laat uitlekken op een keukenpapiertje en leg daarna in een pan met gekookt water, zo’n 2-4 minuten tot ze gaar zijn. Giet af en zet opzij.
Snijd de shii-takes in plakjes. Veeg de wok die je net gebruikt hebt schoon met een keukenpapiertje en verhit hierin de rode currypasta tot de geuren vrijkomen. Voeg dan de auberginereepjes toe. Roerbak op hoog vuur tot de aubergine zachter begint te worden. Als het dreigt aan te branden, voeg je een scheutje water toe. Voeg de paprikareepjes, shii-takes en het witte gedeelte van de bosui toe en bak mee. Als de paprika en aubergine (bijna) helemaal gaar zijn, voeg je de noedels, taugé en sojasaus toe. Bak op hoog vuur nog 2 minuten mee.
Verdeel de overgebleven bosui en de rode peper over de Thaise gebakken noedels en serveer direct.