Het laatste gerecht van deze maand staat weer in het teken van de Foodblogswap. Deze keer mocht ik koken van de leuke blog van Megan, Comfort Foodblog. Op haar blog vind je heerlijke comfortgerechten, waarvan het water je in de mond loopt. Een paar recepten die ik zeker nog eens wil maken zijn de Boeuf Bourguignon, garnalenkroketjes en de chocoladetaart. Dat klinkt toch fantastisch! Voor vandaag koos ik een gerecht dat me lekker leek en ook goed past bij mijn blog. Het is namelijk een echte Engelse klassieker, toad in the hole. Dat betekent zoiets als rat in de val of gat in het pad. Een enigszins vreemde benaming, maar als je ziet dat de worstjes als het ware ‘gevangen’ worden in het deeg, begrijp je misschien een beetje waar de naam vandaan komt.
Het deeg van deze ovenschotel is een zogenaamde ‘Yorkshire Pudding’. Het deeg van een Yorkshire pudding wordt gemaakt van eieren, bloem en melk. Het deeg gaat in de oven en rijst dan enorm. In dit recept wordt de melk gedeeltelijk vervangen door witbier. Het recept voor deze toad in the hole baseerde Megan op een gerecht van Jamie Oliver uit Jamie’s Comfort Food. Daar gaf ik vervolgens weer mijn eigen draai aan. Ik voeg een eetlepel mosterd aan het deeg toe, dat geeft net wat meer pit.
De saus wordt in het originele recept gemaakt met HP Sauce, maar aangezien ik dat niet had, koos ik voor worcestersauce en rode wijnazijn. De ingredienten van HP Sauce en worcestersauce komen aardig overeen, dus gebruik wat jij in huis hebt. En verder werd in het originele recept nog het vlees van 1 worstje aan de saus toegevoegd. Ik deed dat niet, omdat ik het zo wel genoeg vlees vind. Je kunt er voor kiezen om het velletje van 1 worstje te verwijderen en het in stukjes gesneden worstvlees tegelijk met de uien in de pan te bakken. Een andere optie om de saus een extra smaakboost te geven, is door het water gedeeltelijk te vervangen door rode wijn. Dat lijkt mij heerlijk, maar ik had helaas geen rode wijn op voorraad. Doe vooral wat je zelf lekker vindt, en als je het niet goed weet, raad ik je aan gewoon mijn recept te volgen 🙂 Het werd namelijk een heerlijke toad in the hole, met voor mij weer een nieuwe ontdekking qua smaak. Dat vind ik altijd zó leuk aan het koken van gerechten uit de hele wereld, het is elke dag weer een nieuwe smaaksensatie op je bord!Â
Ingrediënten voor 4 personen
- 4 dikke braadworstjes of 8 kleine worstjes (rund-, lams- of varkensvlees)
- 4 eieren
- 125 ml melk
- 175 gram bloem
- 120 ml witbier (bijv. Wieckse Witte)
- 1 el mosterd
- paar takjes verse tijm en/of rozemarijn
Voor de saus/jus
- 2 rode uien
- 1 el rode wijnazijn
- 2 el worcestersauce
- half bouillonblokje
- 1 el bloem
Wat ga je doen
Verwarm de oven voor op 220°C.
Snijd de rode uien in dunne halve ringen. Verhit een beetje olie in een koekenpan en laat hierin de uien op laag vuur ca. 15-20 minuten bakken, tot ze helemaal zacht en gekarameliseerd zijn (en dus ook flink geslonken). Roer af en toe.
Ga ondertussen verder met de worstjes en het beslag. Vet een ovenschaal in met een beetje olie en verdeel de worstjes over de ovenschaal. Bak de worstjes in de voorverwarmde oven voor ongeveer 10 minuten, tot de worstjes rondom redelijk bruin zijn.
Terwijl de worstjes in de oven staan, maak je het beslag. Breek de eieren boven een beslagkom en klop los met een garde. Mix er dan de bloem en een snuf zout doorheen. Roer goed door en voeg vervolgens geleidelijk eerst de melk en daarna het bier toe. Voeg ook de mosterd toe. Roer tot je een glad beslag hebt. Als laatste roer je de tijm/rozemarijn door het beslag.
Als de worstjes rondom bruin zijn, haal je ze uit de oven en giet je het beslag in de ovenschaal. Zet de schaal direct terug in de oven. Laat de Yorkshire pudding ongeveer 25-30 minuten garen, tot hij mooi opgeblazen en lichtbruin geworden is. Open de oven de eerste 25 minuten NIET, want anders zal je deeg instorten.
Terwijl de toad in de oven staat, kun je de saus afmaken. Voeg de rode wijnazijn en worcestersauce toe en laat 2 minuten meepruttelen. Voeg dan het kippenbouillonblokje en de bloem toe. Bak 1 minuut op laag vuur mee, zodat de bloem een beetje kan garen. Voeg dan beetje bij beetje ongeveer 300 ml water toe. Blijf nu goed roeren, zodat er geen klontjes in je saus komen. Door de bloem zal de saus vanzelf indikken. Als je de saus te dik vindt, voeg je nog wat water toe. Blijft je saus te dun, maak dan een papje van 1 el bloem en een beetje koud water. Voeg dit papje aan de saus toe. Laat dan nog minimaal 5 minuten garen. Breng de saus tot slot op smaak met peper en zout.
Serveer de toad in the hole met de uiensaus. Lekker met wat aardappelpuree en groenten, zoals geroosterde wortelen, rode kool of gekookte broccoli.
Toad in the hole is echt ultiem comfort food, ziet er heerlijk uit! Lang geleden dat het hier op tafel heeft gestaan, tijd om het weer eens te maken. Past in ieder geval perfect bij het regenachtige weer…
Ik had het nog nooit eerder gegeten, maar we vonden het erg lekker! Ik was nog wel even bang dat er net een hittegolf zou uitbreken als ik dit ging plaatsen, maar het bleef bij regenachtig weer inderdaad. Past toch net iets beter bij dit gerecht 😉 Dankjewel voor het lekkere recept en leuk dat ik deze maand van jouw blog mocht koken 🙂